Стрітення Господнє: Що 15 лютого треба обов’язково запалити, освятити і відчути

Існує безліч народних прикмет, вірувань і традицій на Стрітення – час першого відчуття весни

Саме 15 лютого віруючі відзначають велике свято Стрітення Господнього. У Святому Письмі сказано, що коли Ісусу виповнилося 40 днів, батьки Йосип і Марія віднесли його в храм, щоб присвятити Богові. Тоді в Єрусалимі проживав старець Симеон, який знав, що буде жити до тих пір, поки не побачить Спасителя. У той день Симеон прийшов у храм і побачив, що пророцтво збувається. Він узяв Ісуса на руки, а потім віддав його батькам і пoмep.

Свято Стрітення, в народі називають “Стрічання”, “Громиця”, “Зимобор”.

На Стрітення, за народними уявленнями, зима іде туди, де було літо, а літо – де була зима. Дорогою вони зустрічаються і говорять між собою:

– Боже, поможи тобі, зимо! – каже літо.

– Дай, Боже, здоров’я! – відповідає зима.

– Бач, зимо, – дорікає літо, – що я наробило і напрацювало, ти поїла і попила!

За народним віруванням, літо зустрічається з зимою двічі на рік: на Стрітення – 15 лютого – та в день святої Анни – 22 грудня. В народі уявляли, що навесні Зима – стара баба, а Літо – молода дівчина.

На Стрітення Зиму веде попід руки старий дід Мороз, вона зігнулася, трясеться і ледве йде. Кожух на бабі Зимі полатаний, чоботи подерті, а в хустці на голові миші діри погризли, і з тих дір сиве волосся стирчить. В руках Зима несе надщерблений кошик з льодом, а через плечі у неї – порожнісінька торба.

У Літа вінок на голові, сорочка, квітами мережена, зелена плахта, – весела і вродлива дівчина. Літо несе в руках серп і сніп жита та пшениці.

Читайте також  4 листопада - «жіночий день», але з особливим ставленням до чоловіків: варто знати

При зустрічі стара Зима і молоде Літо сперечаються між собою – кому йти, а кому вертатися? Якщо до вечора стане тепліше – Літо пересперечало Зиму, а якщо холодніше – Зима.

У цей день в храмах потрібно запалювати громниці – спеціальні свічки, полум’я яких захищає від пожеж і нeчистої сили у будинку людей. Також вважалося, що громниці полегшували стpaждання вмиpaючим людям.

Якщо на Стрітення освятити воду в церкві, то з її допомогою можна вилікувати безліч недуг.

Коли святили в церкві воду, селяни набирали тієї води в нову – ще не вживану – посудину, приносили додому і пильно берегли. Цій воді приписувалась мaгiчна сила. За народним уявленням, це – цілюща вода. Нею натирали хворі місця і вірили, що “поможе”. Найкраще ця вода ніби помагала від “пpиcтpіту” – від хвороби, що її спричиняло “погане” око.

Колись, як чумак виходив у дорогу, господар давав йому хліб, сіль і кропив стрітенською водою волів, воза і самого чумака, примовляючи: “Боже тебе збережи!”. Так само і батько відряджав сина на вiйну, скроплюючи стрітенською водою на щасливе повернення.

Господарі також воpoжили на врожай, виставляючи на ніч тарілку з зерном на двір. Якщо ранком є роса – врожай, нема роси – немає врожаю.

Настають Стрітенські морози – вони вважаються останніми, і після них селяни вже не наважувалися пускатися в далеку дорогу на санях.

Особливо піклувалися в цей день про домашню птицю, худобу, зерно і плодові дерева. Не потрібно цього дня збиратися в далеку дорогу в цей день – можна загрузнути на першому перехресті.

Існує безліч народних прикмет, вірувань і традицій на Стрітення. 15 лютого – час першого відчуття весни – вона відчувалася в повітрі.

Читайте також  Продукти, які можна їсти на ніч: Плюси та мінуси пізньої вечері

Народні прикмети на 15 лютого

Якщо сонце виглянуло з-за хмар – будуть відлиги, дні стануть ясними і сонячними, а також можна чекати багатого врожаю зернових культур.

Якщо 15 лютого випав сніг – весна буде дощовою і холодною, а літо прийде нескоро

Хмарність – чекай похолодання. А вітер 15 лютого, навпаки, передбачає багатий урожай фруктів і є хорошим знаком

Багато зірок на Стрітення – прикмета того, що весна прийде нескоро

Великі бурульки висять на краю даху – буде багатий урожай кукурудзи

Тихий і сонячний день 15 лютого віщує врожай льону

Казали, що на Стрітення трапляються останні морози

Не потрібно збиратися в далеку дорогу в цей день – можна загрузнути в першій розпусниці

Відлига 15 лютого – прикмета, що позначає, що весна буде дощовою і сирий, а урожай буде небагатим

Заметіль на Стрітення – весна буде пізньою, і потрібно економити запаси корму

Якщо 15 лютого нагодувати вівсом домашню птицю, то вона буде виводити хороше потомство

З дахів крапель – добре вродить конопля і пшениця.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.