На Прикарпатті стартує кулінарний проект «13 шефів»

Через два тижні у Івано-Франківську вдруге розпочнеться кулінарний проект «13chefs».

Про особливості проекту нам розповів його засновник Андрій Валовий.

«13 шефів – це гастрономічний проект, який було засновано в 2015 році, а стартував він через рік у 2016-му в місті Львів. Тоді ми зрозуміли що проект не просто актуальний, а мега актуальний на території України. Він уже відбувся у трьох містах, а саме у Львові, Харкові та Івано-Франківську. Проект покликаний популяризувати професію кухаря, українську кухню, локальний продукт і відношення до цього продукту», – розповідає Андрій.

Відбувається все просто, 13 шеф-кухарів і 13 ресторанів Івано-Франківська впродовж року, кожен по черзі, приймають на званій вечері своїх досвідчених колег. Вечерю готують лише з місцевих продуктів. Гостям презентують сет-меню щонайменше з п’яти страв: салат або холодна закуска, перша страва або гаряча закуска, основна страва – риба, основна страва –м’ясо та десерт. Шефи мають здивувати своїми вміннями і креативністю один одного, а також усіх присутніх. Таким чином шеф-кухарі обмінюються досвідом, а шеф приймаючої сторони проходить своєрідний іспит власних кулінарних знань і навиків.

«Цим проектом хочемо показати, що у нас є потенціал розвитку. Крім того, наш проект має на меті донести людям те, що можна багато цікавих смаків знайти тут, в Україні, просто треба знати куди іти», – ділиться засновник проекту.

Андрій Валовий переконаний, що українські кухарі є дуже талановитими і вони мають чим здивувати своїх клієнтів. Потрібно їм тільки трішки в цьому допомогти. Можна брати приклад з інших країн, де для людей похід в ресторан означає не просто черговий візит.

«За кордоном культ того, що люди ходять в ресторани є набагато вищий. Це не пов’язано з економічною складовою тому, що є різні заклади де можна поїти і дешевше, і дорожче. Треба розуміти, що піти в ресторан де смачно нагодують це добре, а от піти в заклад, який має свою філософію чи може донести свою історію їжі – це набагато крутіше. Шеф-кухар має вміти здивувати свого клієнта», – запевняє чоловік.

Читайте також  Створили алгоритм, який виявляє в ДНК причини хвороб

Саме цього хочуть навчити шеф-кухарів Івано-Франківських ресторанів. Участь у проекті це свого роду ризик. Адже прийняти у своєму закладі 10 людей, які знаються на гастрономії і творять її це надскладне завдання. А що дуже важливо, учасники не повинні боятися експериментувати.

Нагадаємо, що оцінюватимуть ресторани у наступних номінаціях: загальне враження, смак страв, поєднання їжі та напоїв, креативність. Результати будуть відомі вкінці року.

Перша звана вечеря відбудеться 5 березня у ресторані «Бельведер» м. Рогатин.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.