Чи доведеться всім українцям міняти паспорти на ID-карти: коли і скільки заплатимо

В кінці минулого року в соцмережах активно обговорювали «Термінову новину» про обов’язкову заміну старих паспортів в формі книжечок на ID-карту.

Чи справді всім доведеться перейти на ID і що варто знати, плануючи оформити або замінити внутрішній паспорт.

Як виявилося, кінцевої дати для обов’язкової зміни старого паспорта на ID-карту в українському законодавстві не передбачили.

У Головному управлінні Державної міграційної служби (ГМС) кореспондента Realist’а запевнили, що заміна старого паспорта на ID-карту – це зовсім не обов’язкова процедура, а термін дії паспорта-книжечки не має терміну дії до 2020 року. У планах є проекти, пов’язані з повним переходом на ID-картки, кажуть в управлінні, але ніяких офіційних розпоряджень на даний момент не існує.

Коли потрібно і коли можна

Старий паспорт можуть замінити на ID-карту, якщо ви міняєте прізвище або втратили старий документ. Заміна відбувається за умови, що у вашому територіальному підрозділі ДМС є необхідне обладнання. У Головному управлінні ГМС запевняють, що підрозділів, в яких відсутнє необхідне устаткування, залишилося не так вже й багато.

Замінити паспорт-книжечку за бажанням можна лише за умови, що вам виповнилося 25 або 45 років. Тоді у вас автоматично з’являється можливість не просто замінити фото в паспорті-книжечці, а й отримати новий документ у вигляді ID-карти. В іншому випадку просто прийти і замінити діючий паспорт старого зразка на картку не вийде. У ГМС пояснюють, що видача паспортів нового зразка проходить при необхідності, а заміна за бажанням власника поки не передбачена.

Видача нового документа повинна відбутися не пізніше ніж через 30 календарних днів з моменту подачі заяви-анкети для його отримання і не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його термінове отримання.

Читайте також  У Калуші вперше оштрафували матір школяра, який вчинив булінг

Якщо ви все-таки хочете просто замінити фото в старому паспорті-книжечці, то ніхто не має права відмовити вам у даній можливості або змусити зробити собі ID-карту.

До слова, чинний закон про демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, передбачає можливість відмовитися від отримання ID-карти або від внесення інформації на безконтактний електронний носій через релігійні переконання людини.

Все за місцем реєстрації

Зміна фото в паспорті-книжечці, оформлення і видача першої ID-карти, зміна старого паспорта на ID-карту здійснюється територіальним підрозділом ДМС за зареєстрованим місцем проживання. У Головному управлінні ГМС пояснюють, що при оформленні ID-карти так звана довідка про прописку до сих пір видається окремо від карти. Причина в тому, що територіальне управління, в якому ви будете отримувати карту, вносить дані до реєстру територіальної громади, де вони і збережуться, але поки всі підрозділи технічно не з’єднані, зчитувати дані про реєстрацію з карти немає можливості.

Скільки і як платити

На даному етапі ID-карти видають безкоштовно особам, які досягли 14 років, іншим доведеться заплатити близько 10% від мінімалки. Загальна вартість адміністративного збору за станом на 2018 рік становить 279 грн. Якщо ви хочете отримати ID-карту за прискореною процедурою (Протягом 10 днів), то доведеться заплатити 366 грн.

ID-карту можна оформити не тільки в територіальному підрозділі ДМС, а й в будь-якому сервісному центрі, який розташований в районі вашого місця реєстрації. Там, крім адміністративного збору, доведеться ще оплатити послуги самого центру.

Важливі поради

На сайті Державної міграційної служби можна отримати розрахункові реквізити для оплати адміністративного збору. Дана процедура допоможе вам уникнути участі в будь-яких посередницьких і корупційних схемах, які часто функціонують на регіональному рівні. Сплатити рахунки можна в будь-якому банківській установі або безпосередньо в територіальному підрозділі ДМС через термінал оплати.

Читайте також  До кримінальної відповідальності притягується екс-завідувач районного підрозділу міграційної служби

Варто також звернути увагу, що процедура заміни фотографії в паспорті-книжечці проводиться безкоштовно. Паспорт вже з новою фотографією повинні видати не пізніше ніж через 5 робочих днів після звернення. І прискорених процедур навіть за окрему оплату, відповідно до закону, немає.

Якщо співробітники територіального підрозділу ДМС вимагають від вас додаткову оплату або без пояснень затримують видачу документів, варто звернутися на гарячу лінію ДМС.

Підсумки

Законодавство не зобов’язує українців змінювати старі паспорти на ID-карти в обов’язковому порядку, але скористатися такою можливістю все ж варто.

По-перше, з 1 січня 2016 року ГМС здійснює оформлення паспорта за допомогою Єдиного демографічного реєстру, створення і функціонування якого передбачено Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». У ст. 21 даного документа зазначено, що «Паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій», інші варіанти законом не передбачені.

По-друге, крім гучної публікації в Facеbook, де говориться, що всі паспорти потрібно замінити до 2020 року, подібну цифру згадували і керівники профільних міністерств.

«Заміна старого паспорта на нове пластикове посвідчення – справа абсолютно добровільна, законом України передбачено п’ятирічний перехідний період», – написав у 2015 році Арсен Аваков в Facеbook.

Про п’ятирічний перехід два роки тому згадував і міністр юстиції України Павло Петренко, який також уточнив, що це добровільна процедура.

По-третє, більшість державних послуг планують перевести в онлайн-режим, і можливість обов’язкової заміни паспортів не здається такою далекою. Безумовно, на даному етапі ні зобов’язань, ні строгих дедлайнів для переходу держава не ставить, але йти в ногу з часом не так вже й погано. Згадайте тільки недавній гіркий досвід простоювання в чергах за біометричними закордонними паспортами.

Читайте також  У МОН розповіли, коли вчителі зможуть піти у відпустку

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.