Базарні пристрасті. У Коломиї триває конфлікт влади з підприємцями “синього” ринку

Ще 16 років тому Коломийська міська рада підписала договір про оренду ділянки в центрі міста на 50 років з агрофірмою «Прут». Фірма збудувала там ринок, який у народі називають синім або критим. Торгові точки там відкрили понад 100 підприємців. Договір оренди поновлювався кожні три роки у кабінетах чиновників без винесення на сесію міськради.

Проте цьогоріч влада порушила це питання на сесії й депутати Коломиї проголосували відмовити агрофірмі. Виник галас і скандал, пише “Репортер”. Чому, звідки та що ж буде далі?

Виконали/не виконали

Рішення приймалося без громадських слухань. На профільну комісію не запросили ані представників агрофірми, ані підприємців з ринку. На 29 сесії Коломийсь­кої міської ради 25 січня депутати проголосували за те, щоб не продовжувати договір з агрофірмою. На голосування одразу поставили питання про побудову на місці ринку паркінгу – хоч у порядку денному цього не було. Але депутати підтримали і це.

«Згідно з рішенням міської ради № 59 від 25.09.1998 року, агрофірма «Прут» має право користуватися цією землею 50 років, – стверджує представник фірми Михайло Ткачук. – Та оскільки влада не була впевнена в тому, що агрофірма дотримається цільового призначення, вирішили надати землю в оренду спершу на 10 років, а в разі виконання фірмою своїх зобов’язань що-три роки поновлювати договір до 2048-го».

Натомість міський голова Ігор Слюзар розповідає іншу історію.

«Агрофірма не виконала умови договору, – каже мер. – Не зробила реконструкцію скверу й початково землю вони брали не під базар. Мали укласти угоду на оренду, не уклали. У 2005-му вони пишуть заяву – вже змінити цільове призначення під ринок, але далі не укладають угоди. У 2009 році знову приймають рішення, укладають угоду і не реєструють її у Держгеокадастрі. Весь цей час ринок працював незаконно і не платив місту жодної копійки. Угоду ми з власником уклали лише у 2012 році».

Народ хоче стабільності

Читайте також  Ситуація на валютному ринку України погіршується: у НБУ розповіли, що відбувається із доларом

Лілія Михайлюк має на ринку чотири точки. «Мені вигідно співпрацювати з агро­фірмою «Прут», бо це 15 років стабільності, – говорить жінка. – А з боку влади це рейдерське захоплення».

Людей, які живуть за рахунок невеличкого бізнесу, на синьому ринку достатньо. Є ще підприємці, що купили місце в інших за сотню доларів. В облаштування своєї точки кожен вкладався сам. При цьому підприємці платять агрофірмі за оренду місця.

Ігор Слюзар запросив людей на зустріч. Повідомив, що міська рада не збирається продовжувати договір із агрофірмою, запропонував скласти списки – виконком прийме рішення і дасть їм можливість офіційно працювати. Усе для того, щоб кошти йшли прямо до місцевого бюджету, без посередництва фірми «Прут». Також мер запропонував, щоб люди самі визначили, хто збирає плату, і платили по 8 грн за 1 кв. м за місяць – зараз вони платять 9 грн за місце 3 кв. м в день (!). Але крім того, підприємці мали б самі утримувати територію, охорону, оплачувати енергоносії…

Крім того, Слюзар порадив підприємцям створити робочу групу, з якою він обговорить подальші умови співпраці з міськ­радою. Люди самі мали повідомити меру дату зустрічі. Але вона так і не відбулася. Натомість зустріч із підприємцями 7 лютого організували представники агрофірми «Прут». Там люди вирішили об’єднатися та створили Асоціацію підприємців синього критого ринку. Мета – захистити свій бізнес. Головою асоціації одноголосно обрали громадського активіста, колишнього члена міськвиконкому Володимира Пака. Організацію поки ще юридично не оформили.

Ринків і так п’ять

«Понад 90 % підприємців виявили бажання і надалі співпрацювати з агрофірмою «Прут». Люди відчувають стабільність, бо співпрацюють уже майже 20 років, суттєвих претензій до фірми немає, – каже Володимир Пак. – Міськрада хоче створити комунальний ринок, кажуть, якщо всі підприємці туди входитимуть, то оплата буде на 30 % меншою. Наприк­лад, продуктовий ринок є комунальною власністю, але люди там платять за оренду дорожче. Я маю точку на продуктовому ринку, сплачую 18 грн в день за місце площею 1 кв. м. Натомість на критому підприємці платять 9 грн на день за місце 2,50 на 1,25».

Крім того, агрофірма подала дві заяви – на розгляд щодо оренди землі. Обидві міська влада відхилила, ніби через нестачу необхідних паперів. Але фірма здаватися не планує.

«Наші дії будуть охоплювати весь комплекс правових засобів захисту, зокрема звернення до судів, – каже адвокат «Прута» Тарас Жарський. – Є ще певні заходи, які ми збираємося вжити, але зараз це є юридична таємниця, тому поки що я не можу про це розповісти».

Але міський голова не боїться і не збирається повторно розглядати питання. Зараз влада чекає, коли закінчиться договір оренди, можна буде зареєструвати право власності на міськраду та змінити цільове призначення землі. У центрі Коломиї планують реконструкцію.

«У майбутньому, років за десять, там буде парковка. Проблеми з ринками в нас немає, їх аж п’ять, – каже Ігор Слюзар. – Я пропонував підприємцям, вони можуть виступати інвесторами тієї частини парковки. Ми будуємо підземну парковку, вони будують ринок – але вже у цивілізованій формі».

Але підприємці планують 22 лютого прийти на сесію міськради та вимагати знову проголосувати питання. Сподіваються, що влада піде назустріч. А влада планує реконструкцію.

Читайте також  Удари в пах та бійка: у середмісті Черкас патрульні конфліктували із бійцем батальйону "Айдар" (ВІДЕО)

У кожного своя правда та аргументи, однак за ким залишиться ласий шматок у центрі Коломиї, буде там ринок, парковка, парковка на ринку чи ринок на парковці – нині таки велике питання.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.