На 350% дорожче: Нові тарифи обленерго залишать українців без грошей. Кому і скільки доведеться платити

В Україні, як і очікувалося, цілий ряд обленерго подав до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), заяви про перехід на RAB-тарифи. У деяких випадках вартість поставки електроенергії збільшується в 2-3,5 рази. І чиновники, і експерти погоджуються, що RAB-тарифи – правильна ідея. А ось до її втілення є питання. Рішення призначати на «старі» активи 12,5% прибутку викликало бурхливе обговорення в експертному середовищі. Крім того, проти формування тарифів в такому вигляді вже виступив і прем’єр. Realist розібрався, як змінюються тарифи українських обленерго і на кому це відіб’ється, передає Корупція.Інфо.

Тариф на постачання електроенергії – це всього лише одна зі складових вартості «струму» для українців. Тому після різкого зростання вартості послуг обленерго тарифи на саму електроенергію можуть вирости не так значно. Як показує практика і вже проведені розрахунки частини компаній, RAB-тариф може збільшити вартість послуг обленерго в кілька разів. У той же час, як то кажуть в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), електроенергія для населення в 2018-му може подорожчати приблизно на 20%. Глава НКРЕКУ Дмитро Вовк ще до того, як ввели RAB-тарифи, прогнозував, що вартість електроенергії може зрости приблизно на 10%.

RAB-тарифи почнуть діяти в Україні з квітня цього року, але не для всіх обленерго, а тільки для тих, хто виконає певні умови. Так, компаніям необхідно позбутися від боргів перед «Енергоринком», підготувати документи з обгрунтуванням, звернутися в НКРЕКУ. З огляду на те, що RAB-тарифи в кілька разів дозволяють збільшити прибуток (якщо говорити про всі компанії, то мова може йти про додаткові майже 30 млрд грн), переходити на них вигідно всім компаніям.

Читайте також  Буковелівська фірма ПБС обіцяє новий міст через річку Бистриця Солотвинська біля села Драгомирчани вже до кінця року (фото)

«Київобленерго» звернулося в НКРЕКУ з проханням підвищити їм тарифи до 31 березня. А вже 1 квітня, ймовірно, компанія зможе претендувати на RAB-тарифи. Відповідно до опублікованого проекту постанови, «Чернігівобленерго» пропонує підняти тариф на передачу електроенергії для споживачів 2-го класу напруги з 359,7 грн / МВт * рік до 1257,2 грн / Мвт * рік. У «Сумиобленерго» тариф на поставку електроенергії 2-го класу збільшиться з 443,04 грн/МВт * рік до 1325,29 грн МВт * рік.

До слова, через зміну методики оцінки «старих» активів, прибуток підприємств побільшає приблизно в 2 рази. Крім того, прибуток і на «старі», і на «нові» активи не тільки стимулює інвестувати в модернізацію, а й дає можливість заробляти на тому, що дісталося від минулого власника обленерго. В Україні прибуток на «старі» активи оцінили в 12,5%, в той час як в Словаччині на «старі» активи нараховують 6%, в Польщі – 9%, у Франції – 7,3%. Для прикладу: 25% акцій «Чернігівобленерго» купили за 223,4 млн грн. Тобто на момент покупки загальний актив оцінювався в 893 млн грн. При цьому НКРЕКУ оцінило «старий» актив «Чернігівобленерго» в 6,1 млрд грн. І 12,5% прибутку можна буде отримувати не з тієї суми, яку витратили по покупку обленерго, а вже з 6,1 млрд.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.