Івано-франківці в судах масово оскаржують дії патрульних, і виграють майже кожну другу справу – ЗМІ

За минулий рік до Івано-Франківського міського суду було подано понад 280 заяв від водіїв на оскарження постанов патрульних поліцейських.

 

Третина автовласників довела свою правоту в суді. Таку інформацію Версіям повідомили у відповіді на інформаційний запит в Івано-Франківському міському суді. Тобто, майже щодня протягом року франківці, які незадоволені діями патрульних поліцейських, оскаржують їхні адміністративні матеріали. Віталій Мацьоцький, громадський активіст, журналіст «Дорожнього контролю» пояснює такий наплив заяв на оскарження рішень патрульних некомпетентністю їхніх дій та розходженням з буквою або духом закону.

 

«Як ми бачимо з багатьох відеосюжетів, які є в Інтернеті у ЗМІ, видно, що патрульні говорять про те, що вони керуються не Кодексом України про адміністративні правопорушення, а якимось міфічним внутрішнім переконанням. Тобто, вони не вважають за потрібне доводити справи про адміністративні правопорушення згідно тих норм, які прописані в КУпАП, а просто собі вважають, що людина порушила і складають постанову про нібито порушення правил дорожнього руху чи будь-які інші адміністративні правопорушення. 30% оскаржених постанов в суді – це, скажемо так, вершина айсбергу. Якби всі люди, яким було неправомірно винесено адмінматеріали, звертались до судів, то кількість оскаржених постанов була б в декілька разів більшою, ніж є зараз», – заявив Віталій Мацьоцький.

Адвокат Володимир Бандура каже, щоб громадяни не боялись захищати свої права в суді.

 

«Конституція України надає право громадянам відстоювати своє право в суді. Вона гарантує їм справедливий судовий розгляд тієї чи іншої справи. Така велика кількість скасованих постанов, як на мене, свідчить про абсолютну безграмотність патрульних поліцейських. Тому, потрібно відстоювати своє право в суді», – відзначив адвокат Володимир Бандура.

Він також додає, що судовий збір й інші судові сплати якими нерідко лякають громадян, щоб ті не подавали до суду на беззаконня посадовців, не повинні стати перепоною на захисті своїх прав. Адже, більшість громадян, як правило, звільняються від цих сплат.

«Категорії осіб, які звільняються від судового збору перераховані в Законі. Це учасники війни, учасники визвольних змагань, особи з інвалідністю, люди, які пережили Чорнобильську катастрофу та інші категорії осіб. Тож, нічого боятись не потрібно. Судовий збір в адміністративних справах не такий вже й великий, як на наш час. Він зараз складає 704 гривні», – додав Володимир Бандура.

Загалом за 2017 рік до Івано-Франківського міського суду від органів поліції надійшло 1369 справ по ст. 130 КУпАП (за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Накладено стягнення по 803 справам, а 351 – повернуто на доопрацювання. 214 проваджень закрито судом. За 2017 рік до Івано-Франківського міського суду подано 286 заяв на оскарження дій патрульних. З них задоволено 93 заяви, залишено без розгляду 17, а відмовлено у задоволенні 39 заявникам. Івано-Франківським міським судом слухається ще 136 справ щодо оскарження дій патрульних поліцейських. Наразі задоволено кожну третю заяву громадянина, але з урахуванням справ, за якими ще не винесено рішення цей показник може зрости до 50%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.