Вона залишилася вдовою у 27, з двома дітьми. Їла хліб і воду, але за останні гроші купила шикарні туфлі

Прабабуся залишилася вдовою в 27 років. І дві дівчинки на руках. А крихітний хлопчик пoмep. Грошей дуже мало, жити важко.

Сукня маленька, треба бути дуже, дуже економною. Економити і розумно витрачати гроші на ведення господарства. Вона так і робила. Так і жила.

А потім побачила в магазині ці туфлі. Розкішні, модні, лаковані, на підборах-«чарочка». І купила. Вони як раз по нозі припали, як влиті. І вдома завела патефон і станцювала трошки: вона адже два роки не танцювала. І два роки вела ощадливе життя, розраховуючи кожну копійку, хоча жити не дуже-то й хотілося. Вона сумувала за чоловіком і по хлопчиком. Туфлі були дуже дорогими, їй довелося витратити всі гроші. І вона з жaxом думала, як буде жити з дітьми і що буде завтра.

А нічого поганого не сталося. Зайняла грошей, потихеньку віддала, наливала собі поменше супу і м’ясо віддавала дочкам. А сама хліб їла і окріп пила – це дрібниці, тому що були туфлі. З бантами! Вона в цих туфлях пішла на вечірку до знайомих, там в неї закохався директор заводу пивного, зробив пропозицію, і через рік вона вийшла заміж. І досить щасливо жила. І дівчатка були одягнені й ситі, і обидві отримали вищу освіту.

Хоча війна була і всякі жaxи, але туфлі, спогад про туфлi – вони зносилися, звичайно, – дуже підтримувалa! Це був найрадісніший спогад! І в 90 років прабабуся згадувала покупку цих чудових туфель і, посміхаючись, розповідала в деталях той хвилюючий момент. Вона рідко посміхалася: життя було суворим.

І ось що я думаю: купіть собі те, що душа просить. Навіть якщо грошей дуже мало. Займіть трошки, перекрутіть, відкладіть покупку шпалер або садового інвентаря. Або унітазу. Або ще чогось важливого. Деякі покупки можуть врятувати життя і змінити долю, хоча без них цілком можна обійтися – без туфель з бантами. А ви все одно купите. І щось хороше станеться. І жити захочеться. І танцювати під патефон. І познайомитеся з ким-небудь цікавим. А потім правнучкі розповісте про туфлі. У 90 років. Посміхаючись.

Читайте також  В обхід РФ: ЄС почав будівництво газопроводу

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.