“Українцям скоротять святкові дні й додадуть…”: Календар вихідних змінено

Як з’ясувалося, в 2018 році українці останній раз не прийшли на роботу 8 березня. Принаймні такі нововведення пропонуються в законопроекті Інституту національної пам’яті.

Так, у квітні українці в честь Великодня відпочиватимуть три дні поспіль – з 7 по 9 число. А в травні очікується три додаткових вихідних – 1, 9 та 27 числа. При цьому вихідний на 2 травня скасували ще в минулому році.

Всього в 2018-му, згідно з постановою уряду, очікується 11 додаткових вихідних через свята і пам’ятні дати. А у зв’язку з Різдвом можна буде “гуляти” два дні – в січні (відзначають православні) і грудні (відзначають католики).

Пропонуємо ознайомитися з оновленим календаря вихідних і свят в Україні.

Не так давно Кабінет міністрів України прийняв постанову, якою визначив додаткові вихідні в Україні. Так, як і в минулому році, українці зможуть скористатися “зайвими” 11 вихідними.

Чотири – у зв’язку з релігійними святами: 7 січня та 25 грудня (Різдво), 8 квітня (Великдень), 27 травня (Трійця). Ще сім вихідних у зв’язку з державними святами та пам’ятними датами: 1 січня (Новий рік), 8 березня (Міжнародний жіночий день), 1 травня (День праці), 9 травня (День перемоги над нацизмом), 28 червня (День Конституції), 24 серпня (День незалежності) і 14 жовтня (День захисника).

Якщо порівнювати з минулим роком, “пропав” вихідний 2 травня, при цьому його компенсували вихідним 25 грудня. До речі, у багатьох європейських країнах відпочивають менше. Приміром, у Португалії, Польщі – всього 9 “святкових вихідних.

У той же час Інститут національної пам’яті розробив законопроект, яким пропонують скоротити кількість додаткових вихідних до дев’яти. Документ відправили на розгляд до Міністерства культури. Відзначимо, що в проекті пропонують скасувати вихідні 8 березня, 9 травня, 1 травня і відзначати Різдво тільки один раз на рік. При цьому замість Дня перемоги пропонують зробити вихідним 8 травня – День пам’яті та примирення. При цьому інститут також виступив проти практики переносити вихідні з суботи та неділі на понеділок.

Читайте також  Вихідні на зимові свята 2020: скільки відпочиватимуть українці на Новий рік і Різдво

“Спираючись на загальноєвропейську традицію не переносити вихідні святкові дні на наступні робочі. Законопроектом пропонується внести відповідні зміни до Кодексу закону про працю України передбачивши, що якщо державний свято, який є неробочим днем, збігається з вихідним днем, вихідний день, на наступний після державного свята день не переноситься”, – йдеться в законопроекті Інституту пам’яті.

Правда, проти такого нововведення виступили релігійні організації. Тому для окремих свят Трійці, Різдва та Великодня, практику перенесення вихідного вирішили залишити.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.