Українська мова: цікаві факти з історії

Загальновідомою є істина, що мова – це індикатор справжньої нації. Без мови годі собі уявити сильний і незалежний народ.

Не зважаючи на постійні намагання деяких сусідів України дискредитувати і знищити українську мову, вона, тим не менш, маю давню та яскраву історію. І ось кілька цікавих фактів про неї

Насамперед, українська мова виділилася з праслов’янської мови у VI — VII ст. Розмовна мова південних районів Русі X – XIII ст. є одним з етапів розвитку сучасної української мови.

448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.

Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: проста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва «руська мова».

Намагання писати релігійні тексти «руською мовою» простежується в Україні у XV ст. З того часу до нас дійшло близько тридцяти текстів. Відома, зокрема, написана у 1489 р. у Кам’янці-Подільському «Четья» – у ній вживається багато слів та зворотів живої української мови. Ця пам’ятка відобразила «трансформацію церковнослов’янської мови в українську через насичення елементами української мови на різних рівнях».

З віддаленням розмовної української мови від церковнослов’янської з’явилася потреба у перекладних церковнослов’янсько-українських словниках. Найбільш раннім з відомих перекладних церковнослов’янсько-українських словників є рукописний «Лєксисъ съ толкованіємъ словєнскихъ мовъ просто» (укр. Словник з тлумаченням церковнослов’янських слів про́стою мовою). У 1884 р. його було опубліковано архімандритом Амфілохієм у «Читаннях у Товаристві історії та давностей російських при Московському університеті». У передмові до публікації архімандрит Амфілохій писав, що він придбав у торгівця давніми книгами Г. Шишкова Острозьку Біблію (1581 року), яка привертає увагу поясненнями XVII ст. на берегах змісту деяких глав з Біблії, окремих думок та слів тощо.

Читайте також  Готуйтеся, ця зима буде рекордно холодною за останні сто років!

Українська мова зазнала близько сотні заборон впродовж XVIII-XX століть. Мабуть, найвідомішими з них були Валуєвський циркуляр та Емський укази видані в різні роки в Російській імперії.

Та не зважаючи на це, українська мова дожила до проголошення Незалежності і після перемоги Революції Гідності та в зв’язку із агресією Росії почала набирати шаленої популярності серед населення країни.

 

Джерела:

https://uk.wikipedia.org/wiki/ Історія_української_мовиhttp://tyzhden.ua/Infographics/150947

http://lelekanews.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: