“З 1 квітня пенсіонерам, що працюють перерахують пенсії…”: Дізнайтесь подробиці

Соцвиплати зростуть для силовиків і малозабезпечених, а субсидії перерахують.

Для працюючих українських пенсіонерів з 1 квітня вводиться автоматичний розрахунок пенсії, повідомила прес-служба Пенсійного фонду.

Раніше її перераховували тільки для тих, хто звернувся з заявою про перегляд пенсії. Водночас в Кабміні зазначають, що у частини працюючих пенсіонерів, незважаючи на зростання стажу, пенсія після перерахунку виявлялася меншою через низькі заробітки після виходу на заслужений відпочинок. Але в такому випадку пенсію продовжували платити на колишньому рівні. Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що такого бути не повинно. Але поки неясно, як уряд збирається збільшити “вагу” стажу роботи при розрахунку пенсій, адже зараз головне для розміру пенсії – розмір зарплати.

Пенсії для працюючих пенсіонерів

Як роз’яснили нам в ПФ, з 1 квітня розпочнеться перерахунок пенсій тим, хто отримує їх два роки і більше і при цьому працював офіційно, тобто зі сплатою внесків до ПФ, навіть якщо людина працює не постійно, а з перервами. Писати заяву, як було раніше, не треба – перерахують автоматично. Тим, у кого після перерахунку пенсія не зросте, її не зменшать, а платитимуть, як і раніше. Наприклад, людина відпрацювала 40 років і вийшла на пенсію в 60 років з березня 2016 р., заробивши пенсію 3000 грн. Після цього вона продовжувала трудитися ще 24 місяці, заробляючи щомісяця по 5000 грн. Її коефіцієнт стажу зріс за два роки з 0,4 (по 1% за кожен відпрацьований рік) до 0,42. При розрахунку пенсій в ПФ зараз використовують середню зарплату 3764 грн, тому індивідуальний коефіцієнт (ІК), що залежить від сплачених страхових внесків та рівня зарплати, за два роки дорівнює 5000:3764 = 1,328. Помноживши його на середню зарплату і додатковий стаж (0,02), отримуємо прибавку до пенсії 100 грн.

Читайте також  Іван Чайківський знає, як зробити продукти для українців дешевшими

А іншим

У квітні також отримають перераховані і збільшені пенсії за січень-квітень і пенсіонери силових структур, повідомив міністр соцполітики Андрій Рева. Він уточнив, що надбавку отримають 536 тис. осіб. з близько 600 тис. пенсіонерів-силовиків в країні. Решта вийшли на пенсію 3 роки і менше назад, тому їм перерахунок не належав.

“Врахують оклад за посадою, військове або спецзвання (МВС, СБУ), надбавку за вислугу років, – роз’яснив Рева. – З 1 січня 2018 р. додадуть в середньому по 1500 грн/міс., з 1 січня 2019-го і 2020-го – ще по 750 грн. з огляду на, що на 1 січня 2018 року середня пенсія військових – 2898 грн, за два роки пенсії зростуть майже вдвічі.

Також цього року в зв’язку зі зростанням соцстандартів двічі повинні підвищитися мінімальні пенсії: з 1 липня до 1435 грн, з 1 грудня – до 1497 грн. Зараз, нагадаємо, мінпенсія дорівнює 1373 грн, і її отримують близько мільйона осіб..

Одержувачів субсидій може виявитися вдвічі менше

У квітні Мінсоцполітики обіцяє почати перерахунок субсидій, які отримують 6,44 млн домогосподарств (43% від загального числа в країні). У квітні допомога зменшиться, але не через облік доходів субсидіантів, а тому, що 15 квітня закінчується опалювальний сезон, а значить, за тепло доведеться платити неповний місяць. А в травні, як роз’яснила прес-служба міністерства, відбудеться перепризначення субсидій на літній період. При цьому врахують доходи субсидіантів за III і IV квартал 2017 р.

Нагадаємо, в IV кварталі доходи багатьох родин збільшилися через осучаснення пенсій в жовтні і підвищення соцстандартів в грудні, що має зменшити розміри держдопомоги, а багато хто й зовсім її втратять. За даними Держстату, середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство в лютому поточного року зменшився на 36% порівняно з лютим 2017 року і становив 1005 грн/міс.

Читайте також  Внесок 2% від зарплати: в Україні об'єднають накопичувальні пенсії зі звичайними

У січні субсидія також зменшилася на 23% рік до року, становлячи 1164 грн/міс. На сьогодні серед тих, кому держава допомагає розрахуватися за “комуналку”, 53% міських родин і 47% сільських. Але з огляду на, що в містах проживає вдвічі більше населення, ніж в сільській місцевості, виходить, що держдопомогу має приблизно кожна третя міська родина і до 70% сільських домогосподарств. Очікується, що після опалювального сезону кількість родин, які отримують субсидії, зменшиться до 3 млн. А ось восени субсидіантів може виявитися на мільйон родин менше, ніж в жовтні 2017 р., через зростання їх доходів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.