Гарбузове насіння: користь і шкода

Про те, що гарбуз корисний, знають, мабуть, усі. Причому, корисний не тільки сам плід, а й насіння. Існує три види гарбуза. Це кормові, декоративні і ті, які рекомендують в їжу вживати нам, людям. Називають такий гарбуз – їдальнею.

Родом ця баштанна культура з Америки. І познайомилися люди з нею багато століть тому. Ще стародавні ацтеки використовували різні частини цієї рослини в своєму раціоні. Наприклад, вони вживали не тільки сам плід, а відварювали і їли квіти і стебла молоді. Особливою увагою користувалися насіння. Адже завдяки їм, вдавалося вилікувати не одну хворобу.

Склад гарбузового насіння
Якщо розглядати в насінні гарбуза кількість необхідних для життєдіяльності людини речовин, то більшу частину в них займають жири. У 100 г цього чудового і смачного продукту їх близько 50 мг. Наступний щабель, мається на увазі кількісний склад, займають білки. Їх трохи більше 30 г в 100 г висушених насіння. 6 г займають харчові волокна. 5,23 г – вода. Вуглеводи – близько п’яти грам. І майже така ж кількість зольних речовин.

Якщо говорити про амінокислотах, то їх в насінні гарбуза 12 незамінних і 8 замінних. Більшість з присутніх, практично повністю задовольняють потребу добову нашу. Причому для цього необхідно буде з’їсти всього 100 г насіння.

Вітаміни B групи представлені, можна сказати, всім своїм поруч. А вітаміну PP в гарбузовому насінні (в 100 г) – 14,59 мг, що забезпечує наш організм на 73%.

Багато мікро і макроелементи, необхідні для підтримки важливих функцій в організмі людини, теж роблять гарбузове насіння рекордсменом за багатьма показниками. Наприклад, фосфору в насінні гарбуза – 1233 мг (в 100 г). І забезпечує це наш організм на 153%. Трохи менше магнію (592 мг). Це 148% добової норми для дорослої людини.

Читайте також  Привітайте своїх бабусь та дідусів

Але б’є всі рекорди марганець. Знадобиться всього 50 г насіння сухих, щоб організм був забезпечений цим компонентом на 100%.

Велика кількість в гарбузовому насінні калію (809 мг), заліза (8,82 мг), цинку (7,81 мг). Інші компоненти, причому не менш важливі, роблять насіння гарбуза корисним і ефективним засобом для підтримання життєдіяльності організму людини.

Корисні властивості насіння гарбуза
Дослідження, які проводилися і проводяться вченими з різних країн, доводять користь насіння гарбуза в боротьбі з таким грізним захворюванням, як рак. Завдяки своїм складом, продукт цей підвищує імунітет, знижує рівень, так званого, поганого холестерину.
Запалені суглоби теж з вдячністю відгукуються своїм одужанням, після того, як хворі вводять в раціон свій насіння гарбуза. Деякі наявні в насінні компоненти дуже ефективні в боротьбі з артритом. На відміну від медикаментозного лікування вони не дають побічних ефектів.
Ще одна проблема може вирішитися завдяки гарбузовим насінням. Цинк, яким рясніє цей продукт, причому в природному вигляді допоможе відновити щільність кісткової тканини і запобіжить тим самим виникнення остеопорозу.
Дуже корисні гарбузове насіння для чоловіків.Хоча точний механізм цього благотворного впливу на простату не вивчений, але ті чоловіки, які вважають за краще насіння гарбузове, вельми задоволені позитивними результатами. І таке захворювання, як аденома простати їм невідомо.

Речовина кукурбитин, яка абсолютно не шкідлива для людини, прекрасний засіб в боротьбі з паразитичними черв’яками. Тому насіння можна приймати для лікування, якщо глисти все-таки виявлені. Показані вони і для профілактики такого роду захворювань.
Жінкам теж не варто відмовлятися від задоволення поласувати насінням гарбуза. Завдяки їм волосся стане красивіше, а шкіра збереже молодість довше.
На діток цей продукт впливає не тільки укрепляющий, а і як заспокійливий засіб.

Читайте також  Перед тим, як з'їсти яйце, зверніть увагу на колір жовтка: важливо знати

За допомогою насіння гарбузових може в крові нормалізуватися цукор, і перестане турбувати підвищений тиск. Ще зміцняться судини, і прийде в норму  травна система.

Деякі речовини, якими рясніють ці маленькі, але дуже корисні насіння, діють на організм людини, як антидепресанти. Тому з’їдаючи жменю гарбузового насіння, ви завжди будете в гарному настрої.

Шкода гарбузового насіння
І все-таки, беручи насіння і зручно влаштовуючись перед телевізором, треба згадати, що ідеальних продуктів не існує. Особливо якщо не контролювати їх вживання.

Насіння гарбузове не виняток. Якщо їх багато занадто з’їсти, то можна спровокувати загострення виразкової хвороби шлунка. Підвищений апетит може привести і до накопичення в суглобах солей. Що призведе їх до нерухомості.
Емаль на зубах легко пошкодитися, якщо насіння гризти, а не чистити іншим якимось способом. Можна купити вже без шкірки. Тільки перед вживанням трохи просушіть їх в духовці. Приблизно хвилин 10. Такий захід убезпечить від шкідливих мікробів.
Ще одна проблемка – калорійність гарбузового насіння. Адже в 100 г цього чудового і корисного природного продукту – 550 кілокалорій. Це, звичайно ж, недозволена розкіш для тих, хто  намагається скинути зайві кілограми.

Якщо знати міру і ставитися до насіння гарбуза з певною обережністю, то вони, безсумнівно, принесуть вашому організму чималу користь. Це, перш за все, залежить від вас самих.

Будьте здорові!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.