Кого з українців будуть штрафувати за відмову передати повістку призовнику

В Україні почали штрафувати ОСББ за відмову розносити повістки призовникам. Так, луцький військкомат оштрафував на 850 грн главу місцевого ОСББ, який відмовився сприяти працівникам комісаріату у врученні повісток.

Аналогічні випадки були зафіксовані в Харкові. Управителі виступають проти таких дій і готують позови до суду.

Експерти кажуть, що такі випадки поки одиничні. Однак якщо суд стане на сторону військкоматів, то це створить правовий прецедент. В результаті повісток від ОСББ може стати більше.

Наприклад, вже зараз деякі управителі погоджуються на співпрацю з комісаріатами і розносять повідомлення для призовників по поштових скриньках.

Експерти підкреслюють, що згідно із законом про ОСББ розносити повістки вони не зобов’язані, але при цьому побоюються, що місцеві суди визнають такі дії воєнкомів правомірними.

Військові ж посилаються на закон про військову службу, який, за їхніми словами, зобов’язує житлово-експлуатаційні організації, а також власників будинків, які здійснюють їх експлуатацію, виконувати дані функції.

Юристи вважають, що військкомати за аналогічним принципом можуть зобов’язати вручати повістки українцям роботодавців або керівництво університетів, але і тут їх прохання будуть незаконними.


Нагадаємо, в квітні в Україні розпочався весняний призов на строкову службу в армію.

Призовна кампанія триватиме з квітня по травень. За цей час на службу в армії повинні піти близько 12-15 тис. призовників.

Заклик стосуватиметься українців у віці від 20 до 27 років, які пройшли медичну комісію і не мають законної причини на відстрочку або звільнення від служби в армії. Строковиків не будуть відправляти в зону АТО, кожному з них належить виплата компенсації у розмірі мінімальної зарплати (на даний момент 3723 грн).

Відомо, що деякі призовники ухиляються від служби в армії. Юристи кажуть, що злісних ухильників можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Читайте також  "Мобілізація в Україні": Стало відомо, кого з українців призвуть примусово, а кого - ні

Відповідно до Кодексу про адміністративні порушення, за неявку у військкомат накладається штраф до 7 неоподатковуваних мінімумів, що становить 126 грн. У разі повторного порушення сума штрафу становить від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів, тобто до 255 грн.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.