Піаритись і заробляти: як нардепи з Прикарпаття державні кошти використовують

На державних коштах можна не тільки вдало піаритись, але й чудово заробляти. Особливо якщо ти народний депутат. Як “завести” гроші на виборчий округ і потім їх освоювати – про майстер-клас від прикарпатських нардепів пише Місто.

“Завдяки народному депутату у школі замінили вікна на енергозберігаючі, бо якісна освіта у комфортних умовах – пріоритет для нардепа”, – такими і схожими рекламними меседжами рясніють місцеві видання.
Зазвичай у таких випадках йдеться про бюджетні кошти, які, крім іншого, забезпечують ще й подвійну промоцію: на придбанні піариться як народний депутат, так і місцеві партійці. То за чий кошт фінансується така піар-кампанія?

Цього року Прикарпаттю виділили понад 270 млн гривень субвенції на соціально-економічний розвиток територій. Це приблизно на 100 млн гривень більше, ніж торік. Найбільше коштів Кабмін виділив у липні та вересні. При тому у вересні, щоб додати грошей провінціям, 85 млн гривень зняли з обслуговування державного боргу.

За рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток територій може фінансуватися не тільки реконструкція та нове будівництво, ремонт доріг чи заходи з енергозбереження, але й відселення з аварійних будинків, придбання обладнання, виготовлення проектно-кошторисної документації.

Для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції була утворена комісія, до складу якої входить не менше половини від складу Комітету ВР з питань бюджету. При цьому бюджетний комітет на третину складається із депутатів від БПП.

Перелік об’єктів та заходів, які фінансуються у 2017 році за рахунок субвенції згідно з додатком 2 розпорядження Кабміну, формується та затверджується відповідними місцевими держадміністраціями, виконавчими органами місцевого самоврядування. А от яким чином формується додаток 1, не зазначено. А саме там – найбільші суми. За ними можна визначити, у який регіон та конкретно виборчий округ пішло найбільше коштів. І які мажоритарники при цьому опинилися у виграшному становищі.

Щороку і коштів Державного фонду регіонального розвитку забирають більше половини на субвенцію, яку в народі називають “депутатською”. Ця ручна субвенція уже перевищила сумарно суму коштів ДФРР та субвенцію на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад, – пише експерт Реанімаційного Пакету Реформ Анатолій Ткачук.

А у коментарі “Четвертій владі” Анатолій Ткачук пояснює, звідки беруться кошти: “Депутати не хочуть голосувати за бюджет, поки не отримають грошей, щоб “обласкувати” свій округ”.

На думку експерта, директора Фонду “Відкрите суспільство” Івана Сікори, навряд чи варто очікувати, що ця субвенція зникне у найближчому часі з огляду на майбутні вибори та бажання урядовців мати хоч якусь більшість у парламенті.

Читайте також  На Прикарпатті любовний трикутник завершився вбивством

Школи у фаворі

Торік, за результатами моніторингу ОПОРИ, одразу 3 округи з Івано-Франківщини потрапили до топ-отримувачів державних субвенцій: ВО 86 (Анатолій Дирів), ВО 83 (Олександр Шевченко) та ВО 88 (Юрій Тимошенко). Вони одержали від 35 до 40 мільйонів гривень.
Цьогоріч суми зросли.

Розмір субвенції на округи народних депутатів-мажоритарників

Виборчий округ №83 (Олександр Шевченко, обирався від БПП, зараз позафракційний) 67 млн гривень
Виборчий округ №84 (Михайло Довбенко, БПП) 26 млн гривень
Виборчий округ №85 (Віктор Шевченко, позафракційний) 19 млн гривень
Виборчий округ №86 (Анатолій Дирів, «Народний фронт») 35 млн гривень
Виборчий округ №87 (Юрій Дерев’янко, позафракційний) 8 млн гривень
Виборчий округ №88 (Юрій Тимошенко, «Народний фронт») 83 млн гривень
Виборчий округ №89 (Юрій Соловей, БПП) 20 млн гривень

Найпопулярнішими об’єктами, на які спрямовуються кошти від “депутатської” субвенції, є навчальні заклади. Приміром, в обсязі субвенції на Івано-Франківськ (округ Олександра Шевченка) фінансування потреб шкіл, садочків та медичних закладів становить не цілих 10%. Однак практично чи не на кожен навчальний заклад передбачено дрібне фінансування – на ремонти, благоустрій чи придбання обладнання.

Найбільше коштів у розрізі субвенції виділено для бюджетних установ на окрузі Віктора Шевченка – понад половину. Йдеться про капітальні ремонти шкіл та садків, народних домів, реконструкцію систем опалення, дахів або ж ще один модний тренд – заміну вікон і дверей на енергозберігаючі.

Пощастило і навчальним та лікувальним закладам на окрузі Юрія Солов’я, на потреби яких заплановано майже 45% від обсягу субвенції.

Найбільше коштів на придбання обладнання виділено на окрузі Олександра Шевченка – близько 65% від обсягу субвенції. При цьому їхня левова частка – на обладнання для медичних закладів. Кошти із субвенції були передбачені навіть на закупівлю автомобіля для Івано-Франківської клінічної лікарні. До речі, придбання авто – не ексклюзив, адже у субвенції на округ Михайла Довбенка передбачено 2,5 млн гривень на придбання спецтехніки для одного з комунальних підприємств.

Не пасе задніх у темі придбання обладнання і округ Юрія Тимошенка. Ще на початку року, згідно з розпорядженням Кабміну, Коломия мала отримати 25 млн гривень на оснащення медобладнанням діагностичного центру Коломийської поліклініки.

Понад половина субвенції, яка мала бути спрямована на округ Юрія Тимошенка, передбачалася на ремонт доріг. На окрузі Олександра Шевченка на ремонт доріг планувалося приблизно 20% від суми, а Юрія Дерев’янка – близько 18,6%.

Читайте також  На Прикарпатті у власному будинку повісився чоловік

На нове будівництво або реконструкцію існуючих приміщень найбільша частка субвенції виділена на окрузі Юрія Дерев’янка (63% від загальної суми). 44% від субвенції – на окрузі Михайла Довбенка і трохи менше – на окрузі Віктора Шевченка.

На окрузі Анатолія Диріва на нове будівництво спрямовується майже 20% субвенції. Крім того, тут були передбачені кошти на будівництво чи відновлення декількох мостів.

За кошти субвенції фінансуються і проекти, які мали би впроваджуватися приватним коштом. Скажімо, шість сіл Верховинського району на окрузі нардепа Солов’я мали отримати кошти для підключення до мережі інтернет. Загалом – на суму 1,2 млн гривень.

На окрузі Анатолія Диріва майже 200 тис. гривень має бути спрямовано на придбання та встановлення трансформатора для освітлення мікрорайону. А в Івано-Франківську взагалі коштом держбюджету у будинку на вул. Вовчинецькій мали б відремонтувати систему опалення та каналізації.

Як заробляють депутати?

За рахунок “депутатської” субвенції понад п’ять десятків сіл Рожнятівського, Долинського та Богородчанського районів отримають дитячі ігрові та спортивні майданчики на суму більш як 3 млн гривень. Це округ Анатолія Диріва. Цікаво, що половину цієї суми освоять підприємець Володимир Полицький та пов’язана з ним підприємець Наталія Височан.

Володимир Полицький – родич Миколи Полицького, який раніше працював помічником народного депутата Анатолія Диріва. Раніше Анатолій Дирів та Микола Полицький були партійцями «Фронту змін» та очолювали відповідно Рожнятівський і Калуський партійні осередки.

Дякую платникам податків Івано-Франківська за відбудову доріг та інфраструктури міста, – нещодавно написав у соціальній мережі “Фейсбук” нардеп Олександр Шевченко.

При цьому нардеп забув подякувати краянам за те, що має змогу непогано заробляти на бюджетних коштах, адже пов’язане з ним ТОВ “ПБС” виграє мільйонні тендери на ремонт доріг.

Так, у декларації народного депутата зазначено, що торік його співмешканка позичила фірмі «ПБС» 1,2 млн гривень.

Співзасновником фірми “ПБС” є Галина Колибабюк, яка значиться керівником ще цілого ряду фірм. Зокрема, ТОВ “Буковель”, яке входить до групи компаній “Приват” Геннадія Боголюбова, Ігоря Коломойського та Олексія Мартинова.

Зрештою, Олександр Шевченко не заперечує зв’язку з фірмою “ПБС”.

Фірма “ПБС”, я не приховую, що маю до неї стосунок, буде вигравати всі тендери не тому, що ми когось знаємо, а тому, що ми запропонуємо найнижчу ціну і найвищу якість, – підкреслив раніше депутат.

І справді, з 2015 року фірма “ПБС” виграла державних тендерів на понад 9 млрд гривень. До цього, у 2010 році, загалом на закупівлях фірма отримала приблизно 1,5 млн гривень. Олександр Шевченко, нагадаємо, став народним депутатом наприкінці 2014 року.

Читайте також  На Прикарпатті розшукують небезпечного злочинця, котрий грабував інкасаторів

У структурі виграних ТОВ “ПБС” упродовж трьох років тендерів найбільше замовників – з Івано-Франківської області (близько 70% перемог на тендерах). Найчастіше замовниками виступають Служба автомобільних доріг Івано-Франківської області або ж відповідні департаменти ОДА. Левова частка тендерів – на будівництво, поточний або капітальний ремонт чи обслуговування доріг.

ТОВ “ПБС” чудово освоює кошти, які надходять на округ нардепа Олександра Шевченка за рахунок так званої депутатської субвенції.

Скажімо, у серпні цього року відбувся тендер на ремонт вул. Польової в Івано-Франківську. Його переможцем стало ТОВ “ПБС”. При цьому у розпорядженні Кабміну від 27 вересня значиться про виділення понад 4 млн гривень на ремонт цієї вулиці.

Аналогічна ситуація і з ремонтом вулиці Набережна імені Василя Стефаника. Формально тендер на ремонт виграло ТзОВ «Будівельна компанія “Трейдзахідбуд”. Однак фірма уклала договір підряду із ТОВ “ПБС” на виконання робіт практично одразу ж після отримання замовлення. Тож тепер ремонт Набережної – ще один привід для хизування нардепа Шевченка у соцмережах. При цьому за рахунок депутатської субвенції на ремонт вул. Набережна цього року мало надійти 8,5 млн гривень.

Нардеп досить агресивно завойовує ринок, мотивуючи надякісним виконанням робіт фірмою “ПБС”. Так, у 2015 році Олександр Шевченко із нардепами Анатолієм Матвієнком та Юрієм Дерев’янком зупиняли ремонт дороги Н-09 Мукачеве – Львів у Галицькому районі.

Тим часом ДФС в Івано-Франківській області підозрює фірму “ПБС” у завищеній вартості робіт при ремонті доріг Н-09 “Мукачеве – Львів” та Н-10 “Стрий – Мамалига” у 2015-2016 роках, що призвело до переплати понад 25 млн гривень.

Мають до фірми претензії і в Чернівецькій області. Зокрема, Головне управління Нацполіції області підозрює фірму у недотриманні технологій при проведенні ремонту дороги Т-26-02 Чернівці – Заставна – /М-19/. При перевірці нібито виявили, що записані в акті приймання-передачі роботи фактично не проведені, хоча гроші за них фірма отримала. Йдеться про суму у понад півмільйона гривень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.