Україна більше не буде країною СНД: Президент оголосив про вихід зі складу Співдружності

Доручення дано кабінету міністрів. Україна приступає до процедури офіційного виходу країни з установчих органів Співдружності Незалежних Держав. Відповідне доручення кабінету міністрів дав президент України Петро Порошенко.

«З урахуванням того, що Україна ніколи не була і не є членом СНД […] просив би, щоб ми спільно з урядом підготували офіційну пропозицію про припинення нашої участі в статутних органах СНД», – заявив Порошенко на київському безпековому форумі.

Також передбачається і остаточне закриття українського представництва при відповідних інститутах в Мінську.

Український лідер додав, що одночасно повинна бути”інвентаризувати всю договірно-правову базу, прийняту в рамках СНД на предмет відповідності національним інтересам держави”, – підкреслив він.

Україна отримала головування в СНД 1 січня 2014 року, але відмовилася від нього 19 березня, після підписання договору про приєднання Криму до Росії. Тоді ж було заявлено про початок виходу із Співдружності.

У жовтні 2016 року в МЗС України повідомляли, що Київ продовжує «вивчати питання» виходу з СНД. Зазначалося, що українська сторона ще бере участь в декількох десятках угод в рамках співдружності, наприклад, що стосуються взаємного визнання дипломів, виплат пенсій.

У вересні 2017 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, що припиняє дію для країни деяких рішень Ради глав урядів СНД. Повідомлялося, що такий крок був зроблений з метою виходу України з міжнародно-правових актів, пов’язаних зі створенням і діяльністю Міждержавного статистичного комітету СНД.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.