Мене били і називали с*кою: Кавацюк вимагає морального відшкодування 100 тисяч гривень за “Чистий четвер”

В Івано-Франківському міському суді заслухали свідчення колишнього начальника головного управління юстиції в Івано-Франківській області Василя Кавацюка, якому три роки тому активісти влаштували “сміттєву люстрацію”.

Перед початком слухання активісти прийшли під будівлю суду з плакатами та привезли сміттєві контейнери. На попередньому засіданні Василь Кавацюк вимагав відшкодування – 100 тисяч гривень.
Підтримати обвинувачених учасників акції “Чистий четвер” прийшло чимало людей, серед яких громадські активісти, представники різних політичних сил.

Справу слухає суддя Наталія Деркач. На засіданні спершу встановили коло обвинувачених осіб: Василь Абрамів, Мартинов, Яхневич, Масевич, Грабчук, Туз, Дзьоба.

Суд заслухав пояснення потерпілого Василя Кавацюка.
Він зазначив, що був призначений на посаду 7 травня 2010 року. 9 квітня 2015 року біля 12 години до нього у кабінет зайшла група осіб: “Першим зайшов Абрамів, а за ним ще з десяток людей у камуфляжі. Були журналісти, інші цивільні особи”. До активістів виходити з кабінету він не зголосився.
“Коли я відмовився, почалися образи, провокували. Абрамів тоді дав команду виносити мене на вулицю. Коли Абрамів тримав мене за руку, інший підсудний схопив мене за тулуб і почав виштовхувати з кабінету. Виштовхали у приймальню, наносили удари, – почав пояснення Кавацюк. – Я намагався вирватися, але Абрамів схопив мене за ногу і почали мене виносити до виходу. По сходах я спустився до поста охорони. Там був командир спецпідрозділу і кілька постових – вони перегородили вхід. Маланій звернувся до Абраміва з тим, щоб мене відпустили. Почалася перепалка. У той момент з двору забігли особи у балаклавах і намагалися витягнути мене на двір.

Я погодився сам вийти на вулицю і ми направилися до машини. Ми зробили кілька кроків, мене схопив Абрамів і сказав: “Кидайте його в бак”. Далі кидали шини зверху на мене, не дозволяли вилізти. Ображали, вимагали, аби я написав заяву на звільнення. Я відмовився писати заяву. Тоді Абрамів дав команду катати мене по місту у сміттєвому баку… Я намагався вилізти, але підсудні били, рвали одяг.
Коли довезли до вокзалу знову сказали “пиши заяву” я відмовся і вони потягнули мене далі у напрямку Меморіального скверу. По дорозі мене облили зеленкою, кидали яйцями. Потім зупинилися поблизу УБОЗу, мені порвали сорочку, майку. Це все супроводжувалося криками “пиши заяву”. І так мене тягнули до Вічевого майдану.
Коли вони зрозуміли, що я не напишу заяву, вирішили перевернути контейнер зі мною. В результаті я отримав тілесні ушкодження. З Вічевого майдану мене машиною поліції відвезли у лікарню на Матейки… Після огляду я продовжив лікування у стаціонарі. Отримав ЗЧМТ, струс головного мозку, забиті рани”, – розповів позивач.

Кавацюк також пояснив, що закриту черепно-мозкову травму отримав під час падіння, коли його закинув у сміттєвий бак Василь Абрамів, який також роздавав вказівки. Інші обвинувачені стримували Кавацюка, викручували йому руки, били. Він не відповідав їм, а лише намагався звільнитися.

“Мене називали с*кою”, – кілька разів потворив Кавацюк. Суддя Деркач попросила його не повторювати дослівно, порадивши використовувати формулювання “нецензурні слова”.
Василь Кавацюк сказав, що і в той час, і тепер відчуває приниження честі та гідності. У цивільному позові вказав, що “знизився ступінь його престижу”.
“На даний час вважаю, що ці дії принесли шкоду моєму авторитету як керівника, як людини”, – зазачив потерпілий.

Він зазначив, що працівники Управління юстиції були дуже налякані дійством, що фактично зірвало роботу державного органу.
Сьогодні на засіданні завершили допит потерпілого, свідків допитають на засіданні 29 травня.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.