У Франківську священики роблять неприпустиме (ФОТО)

Більшість франківців знають про таку місцеву ініціативу «Франківськ, який треба берегти».

Засновниками цієї ініціативи є місцева подружня пара Марія і Юрій Козакевичі, повідомляє Франик. Дана ініціатива закликає містян максимально берегти місцеві пам’ятки архітектури і історичні будівлі.

Так от, вищезгадана Марія Козакевич, випадково стала свідком неприпустимих на її думку дій.

Мова йде про старовинний костел, що знаходиться на вулиці Грюнвальдській. Зараз в приміщенні цього костелу є парафія Української православної церкви.

Так от, представники цієї церкви задіяли ремонтні роботи, щоб начебто вирішити проблеми з протіканням даху, а відтак почали демонтувати історичні елементи будівлі, такі як мідну основу даху, ковпаки. Можна сказати, що це були одні з основних, ключових елементів декору. На їхньому ж місці вже незабаром мали б появитися позолочені купола.

 

Активісти одразу ж написали обурливу публікацію в соціальних мережах, де описали всю ситуацію.

Написали також, що вони підходили до церковних настоятелів і пояснили, що такі дії є забороненими. Священики начебто все зрозуміли і роботи були припинені, але лише на один день.

Побачивши, що демонтаж продовжується, активісти покликали до місця події місцевого очільника відділу охорони культурної спадщини – Володимира Ідака.

Пан Володимир повністю підтримав позицію активістів і навіть назвав такі дії священиків актом вандалізму. Знищувати основні елементи декору історичної будівлі – неприпустимо.

Все обов’язково потрібно повернути у первинний вигляд. Це чиста мідь, котра в Європі є класикою і позолочені купола тут абсолютно ні до чого.

Завдяки оперативному втручанню вигляд будівлі все ж таки вдасться зберегти. Вже вирішується питання, щодо повернення демонтованого декору на попереднє місце.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.