“Вона є безхатченком та мешкає, мабуть, у гаражному приміщенні…”: Львівські активісти намагаються розібратися з нечесною суддею

Львівські активісти намагаются самотужки “виводити на чисту воду” недобросовісних чиновників​.

Сьогодні на Фейсбук-сторінці “Антикорупційний моніторинг Львів” з’явилось повідомлення про так зване “кришування” незаконного бізнесу однією суддею.

Розслідування кримінальної справи, розпочатої Департаментом захисту економіки ГУ Національної поліції у Львівській області, за заявою ГО«Антикорупційний моніторинг Львівщини» щодо можливого розкрадання бюджетних коштів при здійсненні тендеру на ремонт автодороги державного значення Т-14-19 Миколаїв-Жидачів-Калуш на 245,70 млн. грн. не може рушити з місця. Слідство потребує дозволу суду щодо вилучення та дослідження усіх матеріалів та документів переможця тендеру – компанії “Алов Буд”, пов’язаних із проведенням слідчих дій, однак отримати його, як виявилось, не зовсім просто.

Причина спротиву зі всіх сторін досить проста і банальна для України – суддівсько-прокурорське «кришування» незаконних дій з боку компанії «Алов-Буд».

Як вдалося з’ясувати «Антикорупційному моніторингу Львівщини» у директора зазначеної компанії Мартинишина Володимира Романовича є досить серйозні важелі у правоохоронній системі, яким позаздрили б безліч «чесних підприємців». Мати пана Володимира – Мартинишин Марія Олексіївна – багаторічний суддя Франківського районного суду м.Львова, сестра Мартинишин Марія Романівна – прокурор Львівської місцевої прокуратури №2.

Суддя використовує усі можливі важелі впливу аби залагодити проблему сина, серед найвагоміших з яких є грошова винагорода за гальмування слідства. Зрозуміло, що кошти, які йдуть у хід – це бюджетні гроші, призначені на якісний ремонт дороги, адже від компанії, яка подає на торги недостовірну інформацію вимагати гарантії за виконані роботи не вийде, а от «освоїти» кошти на «намазування» незаконних дій зможуть швидко.

До слова суддя Мартинишин М.О. досить неоднозначна особистість. Вперше обрана суддею 22 червня 1990 року, а 1.06.2000 р. Постановою Верховної Ради України «Про обрання суддів» обрана суддею Франківського районного суду м. Львова безстроково. За майже тридцятирічний суддівський стаж роботи їй вдалося заощадити всього 410 тис. гривень та обзавестися ювелірними виробами на суму 29 тис. гривень. Як свідчить декларація про доходи, Марія Мартинишин, є безхатченком та мешкає, мабуть у гаражному приміщенні площею 21 м.кв. Адже автомобіля, як і будь-якого помешкання у неї немає.

Читайте також  Рятувальники врятували франківця, якого засипало землею у траншеї

З іншої сторони поведінка судді Мартинишин М.О. не зовсім відповідає суддівському етикету. За що рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 30 червня 2015 року № 1997/дп-15, від 17 травня 2016 року № 993/дп-16 та від 16 серпня 2017 року № 2448/3дп/15-17 суддю Мартинишин М.О. було притягнуто до дисциплінарної відповідальності з накладенням на неї дисциплінарних стягнень у виді догани, попередження та суворої догани – з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців відповідно. У 2018 році суддя Мартинишин М.О. потрапила у список суддів, стосовно яких призначено кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді.


Мартинишин Марія Романівна, сестра директора компанії «Алов-Буд» як прокурор Львівської місцевої прокуратури №2 більш успішна за маму. Офіційна річна зарплатня прокурора всього 240 тис. гривень. Попри це Марія Романівна задекларувала квартиру у м. Львові площею 192 м.кв. гараж 16 кв. м. та офіс у 70 м. кв. Готівкою у прокурора є 10 тис. доларів заощаджень, ювелірні вироби, норкова шуба та автомобіль Kia Sorento. Цікавим фактом є те, що ні суддя Мартинишин М.О., ні прокурор Мартинишин М.Р. не вказують жодного члена сім’ї у своїх деклараціях.

Нагадаємо, що Служба автомобільних доріг у Львівській області не має наміру розривати угоду з компанією, що подала неправдиві дані на тендерні торги. Як повідомлялося раніше, компанія «Алов-Буд» переможець тендерних торгів на ремонт автодороги державного значення Т-14-19 Миколаїв – Жидачів – Калуш на 245,70 млн. грн., подала на торги неправдиві дані щодо можливості поставок асфальтобетону з із ПАТ «Миколаїв-Львівський КБК». Водночас, як вдалося з’ясувати активістам ГО «Антикорупційний моніторинг Львівщини» асфальтний завод у с. Розвадів, Миколаївського району, до лютого 2018 року не мав дозволу на викиди, та не зданий в експлуатацію отже не міг виготовляти асфальтобетонні суміші.

Читайте також  В Україні знайшли жінку, яка має рекордну кількість зубів (фото)

Зазначені факти направлені до Служби автомобільних доріг. Однак, не зважаючи на те, що угодою, підписаною між дорожньою службою та «Алов-Буд» передбачено що у разі виявлення порушень тендерної документації замовник зобов’язаний відмовитися від Договору підряду, Служба автомобільних доріг у Львівській області не має наміру розривати контракт.

На сьогоднішній день, факт підробки документів на тендерних торгах компанією «Алов-Буд» та незаконної діяльність асфальтного заводу у с. Розвадів, Миколаївського району розглядається у різних державних інстанціях. На жаль, допоки суддівсько-прокурорська система спільно із дорожниками покривають протиправну діяльність компаній, громадянам України доводиться їздити розбитими дорогами.

Відтак, «Антикорупційний моніторинг Львівщини» докладе максимум зусиль, аби унеможливити вплив родинних зв’язків на розслідування кримінальної справи, а також, притягнення до відповідальності усіх причетних до проведення незаконної закупівлі та розтраті бюджетних коштів. У зв’язку із цим, відповідні звернення скеровано до Громадська рада доброчесності, НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Генеральна прокуратура України, Вища рада правосуддя, а також доведено до відома безпосереднього керівництва судді Мартинишин Марії Олексіївни.

Джерело – “Антикорупційний моніторинг Львів”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.