Це підстава: колектив Івано-Франківського архіву спростовує звинувачення щодо керівника, якого затримали на хабарі

Двадцять першого квітня цього року правоохоронці затримали посадову особу обласного Державного архіву Івано-Франківської області. Як йшлося у звинуваченні, посадовець вимагав та отримав хабар у розмірі 500 доларів за цінну інформацію. Проте працівники архіву таке звинувачення заперечують, наголошують, що їхнього керівника підставили, а обшуки відбувалися з порушеннями усіх процедур і правил.

Офіційне звинувачення

Як повідомили в прокуратурі Івано-Франківської області, у межах кримінального провадження працівники Управління захисту економіки в Івано-Франківській області спільно з слідчими СУ ГУ НП в області за процесуального керівництва місцевої прокуратури встановили, що посадовець Державного архіву вимагав від громадянина 500 доларів США хабаря. Кошти, мовляв, вимагав та одержав за надання відомостей архівного фонду щодо картографічної інформації місць розташування родовищ корисних копалин. Під час затримання фігурант намагався знищити предмет хабаря – змити кошти до каналізації. Посадовцю повідомлено про підозру ч. 3 ст. 368 (“Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”) Кримінального кодексу України. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 70 тисяч гривень, яка останнім була сплачена.

Керівник – невинен

Ігор Іванович Гриник, якого звинувачують у протиправних діях, в архіві працює десять років, колектив за нього відгукується якнайкраще.

«На рівному місці людину просто підставили. Факту злочину немає, робиться те, що вигідно певним людям», – розповідає головний спеціаліст з питань персоналу Державного архіву Марія Маланюк.

Працівники архіву були присутніми впродовж усього часу проведення обшуків. Неодноразово чули від правоохоронців, що у них буде новий керівник. Кажуть, розпочалося усе у четвер, 19 квітня. Слідчі дії тривали до ночі, грошей не виявили. Після проведення експертизи і руки керівника виявилися чистими.

Читайте також  На Прикарпатті фермерське господарство незаконно користувалося землею вартістю понад 2 млн.грн.

«У п’ятницю, 20 квітня, вранці ми прийшли на роботу і почули, що в приміщенні перебуває Національна поліція. Попросили показати посвідчення, запитали, що сталося. Почули, що директора підозрюють в отриманні неправомірної вигоди. Говорили з нами зверхньо», – повідомляє начальник відділу бухгалтерського обліку та матеріально-технічного забезпечення Державного архіву Оксана Козак.

У приміщенні перебувало десять працівників оперативного реагування Управління захисту економіки. Слідчого не було. Директора архіву в його кабінет не допускали – чекали на ухвалу суду для того, щоб зайти в приміщення, продовжити слідчі дії, зокрема зламати туалет, адже підозра була така, що керівник змив гроші в унітаз. Усі вбиральні в приміщенні закрили, на території довкола почали зривати каналізаційні люки. Слідчі дії розпочали без ухвали суду, без слідчого, стверджують очевидці.

«Якщо б ми за ними не ходили, вони б знайшли те, що шукали. Додому ніхто з працівників не йшов, усі чекали, чим це все закінчиться. При нас принижували нашого керівника, а нас запитували, що ми тут робимо – будь-якими шляхами нас намагалися відсторонити від слідства», – ділиться науковий співробітник Оксана Шевчук.

Під час обшуку нічого не знайшли. Люди не розуміють, чому в поданій прокуратурою інформації йдеться про те, що знайшли гроші. Грошей не було, запевняють працівники. Тим паче, жодних світлин зі знайденими грошима теж ніде не було.

За день перед обшуком двері архіву були зламані. Може це випадковість, а може й не зовсім. Правоохоронці приїжджали на дуже дорогих машинах, усі марки і номери автомобілів працівники архіву зафіксували.

«На слідство ми ні в який спосіб впливати наміру не маємо. Але нам дуже прикро, що людину так просто за кілька хвилин можна змішати з лайном, а потім спробуй від того відмитися. Усе, що зроблено, незаконно», – висловлює думку колишній керівник архіву, науковий співробітник Катерина Мицан.

Читайте також  Прикарпаття не готове до послаблення карантину, - МОЗ

У п’ятницю ввечері правоохоронці зачитали постанову, що Ігор Гриник перебуває у статусі свідка – слідство завершилося, а працівників запевнили, що їхній керівник з понеділка приступає до виконання своїх обов’язків. Уже наступного дня, у суботу, 21 квітня, його викликали на роботу і арештували. У понеділок посадовця відпустили під заставу, після того його госпіталізували. Наразі Ігор Іванович перебуває в реанімації.

Довідка, за «купівлю» якої керівник буцімто отримав хабар, є у вільному доступі, вона безплатна, виготовлена в межах терміну. Тож ніхто з працівників не розуміє, за що у цьому випадку хтось би вимагав гроші чи, тим паче, платив їх.

Працівники Державного архіву абсолютно переконані у невинності свого керівника, підготували і відповідне звернення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.