Брудна вода і швидка течія: водолази дві години шукали вбитого блискавкою поляка на дні Пруту

Рятувальники дивуються кричущому нехтуванню правил безпеки туристами з-за кордону.

блискавка вбила 33-річного туриста з Польщі, котрий разом із земляками сплавлявся на байдарках річкою Прут. Рятувальники дивуються, що досвідчені мандрівники проігнорували елементарні правила безпеки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Загалом група складалася з 17 байдарок, і та, що дістала розряд, була передостанньою. “Як пояснив організатор даного сплаву, покійний сплавлявся перед ним метрів за вісім. І він бачив, як розряд блискавки вдарив в нього”, – розповів керівник Снятинського відділення поліції Роман Запоточний. Водолази майже дві години шукали тіло. “Дощі, гроза – коли ми приїхали, Прут уже був брудний, видимість у воді до півметра була. Пошуки ускладнювала і швидка течія – більше двох метрів на секунду, а нам заборонено за таких умов працювати”, – пояснив водолаз-рятувальник Коломийської водно-рятувальної станції Василь Матейчук.

Разом із земляками він сплавлявся на байдарках Прутом. Друзі бачили, як розряд блискавки влучив у чоловіка, коли той був посеред річки. Рятувальники дивуються, як досвідчені мандрівники проігнорували елементарні правила безпеки.

Сплав на байдарках туристи з Польщі зорганізували самі: стартували в Делятині, фінішувати мали в Снятині. До кінцевої точки недопливли кілька кілометрів. Зараз уся група в Чернівцях, там вони замовили собі хостел. Чи цікавилися прогнозом погоди і чому не зупинилися, коли почало гриміти, невідомо, бо спілкуватися з журналістами поляки не хочуть. Але селянам, коли ті збіглися на допомогу, розповіли, що українськими річками подорожують не вперше. “Зі слів того польського товариша, хлопчина був дуже спортивний. І його поклали позаду, щоб він спостерігав за всіма. Раптом що – щоб він надав першим допомогу. Але вийшло, як вийшло”, – розповів місцевий житель Микола Левко.

Читайте також  З’явилося відео ДTП в якому постражав син прикарпатського стронгмена

Старшина Коломийської водно-рятувальної станції Михайло Косован нагадує, що під час грози слід негайно залишити водну поверхню, котра притягує до себе блискавки. До того ж, це не єдина хиба, котрої припустилися поляки. “Потерпілий, коли ми дістали його з води, на ньому рятівного жилету не було. А по техніці безпеки мав би бути”, – зізнався водолаз. За однією з версій, блискавка влучила поруч, а чоловік від неочікуваності втратив рівновагу та впав у воду. “Ми підозрюємо дві причини смерті: що він помер від ураження електричним струмом блискавки або механічна асфіксія внаслідок утоплення”, – заявив керівник місцевої поліції. Тепер слідчі чекають на висновок судмедекспертів, і це допоможе з’ясувати, від чого саме загинув поляк.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.