Юр’їв день 6 травня: що не можна робити жінкам та яку молитву слід прочитати

Щорічно 6 травня християни всього світу згадують святого Юрія або Георгія Побідоносця.

Святий Юрій (Єгор, Георгій) жив у кінці 2 – початку 3 століття, народився в Бейруті в родині заможних людей, життя своє присвятив християнській вірі, за що і прийняв мyчeницьку смepть. На іконах і фресках Георгій Побідоносець зображений зі списом, що пpoнизує змія. Існує легенда, згідно з якою жінки повинні були віддавати своїх дітей на поживу чyдoвиську, а Георгій з’явився як рятівник, пpoткнув змія списом.

Святого Юрія шанують в багатьох країнах світу, пишні святкування проходять в Болгарії, Грузії. Українці також здавна шанують цього святого, який вважається покровителем усіх слабких, невинних у їх боротьбі з несправедливістю, а також вважається покровителем врожаю, землеробства, домашньої худоби і взагалі всіх тварин.

Особливе значення святий отримав під час правління Ярослава Мудрого, який заснував в 11 столітті в Києві Георгіївський монастир.

У народі вважали, що в Юр’їв день весна остаточно приходить на землю, і можна приступати до польових робіт. З давніх-давен все село виходило на поля на чолі зі священиком, читалися молитви на хороший урожай, потім переходили від хати до хати, читаючи молитви вже біля кожного городу.

У цей день особливо шанували пастухів – їх вважали головними помічниками святого Юрія, пригощали смачними стравами, дарували подарунки, гроші. А щоб закликати дощ на поля прийнято було облити пастуха водою.

Особливою силою наділяли в цей день росу, ще до світанку намагалися вмитися росою на для здоров’я і краси.

Дівчата плели вінки з перших лугових квітів і прикрашали ними голову – щоб не боліла.

Жінки в цей день не роздряпували волосся і не стригли, боялися навіть в руки гребінь для волосся взяти. У народі говорили, що не тільки користуватися цими предметами в Юр’їв

Читайте також  Білорусь запроваджує плату за виїзд в Україну

день не можна, але навіть щоб на очі не попадалися. Вірили, якщо розчесати волосся або підстригти на святого Юрія, буде волосся слабким і почне випадати.

З особливою повагою ставилися в цей день до будь-якої живої істоти, адже святий Юрій – захисник і покровитель тварин. Одні з основних прикмет і ритуалів в цей день були пов’язані із захистом домашніх тварин. Господарі пекли в Юр’їв день спеціальний пиріг, яким пригощали всю свою домашню худобу.

Молитва святому Георгію  перед виходом з дому, перед далекою дорогою

«Святий Георгій, Побідоносець і Спаситель. Захисти мене від пліток ворогів і від підступів дурнів. В полі і на дорозі, на роботі і на порозі нехай ворог не наздожене мене. Хай буде воля твоя. Амінь».

Молитва Георгію Побідоносцю для захисту свого будинку

«Святый, славный и всехвальный великомyчениче Георгие! Собраннии во храме твоем и пред иконою твоею святою поклоняющиися людие, молим тя, известный желания нашего ходатаю, моли с нами и о нас умоляемаго от своего благоутробия Бога, да милостивно услышит нас, просящих Его благостыню.

И не оставит вся наша ко спасению и житию нуждная прошения, и дарует стране нашей победу на сопротивныя; и паки, припадающе, молим тя, святый победоносче: укрепи данною тебе благодатию во бранех православное воинство, разруши силы востающих врагов, да постыдятся и посрамятся, и дерзость их да сокрушится, и да уведят, яко мы имеем Божественную помощь, и всем, в скорби и обстоянии сущим, многомощное яви свое заступление.

Умоли Господа Бога, всея твари Создателя, избавити нас от вечнаго мyчения, да прославляем Отца, и Сына, и Святаго Духа и твое исповедуем предстательство ныне, и присно, и во веки веков. Аминь».

Читайте також  Цього року на Івано-Франківщині зросла кількість хворих на кір

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.