РОА: російські злочинці на службі в Гітлера

Російська пропаганда завжди намагалася дискредитувати український національно-визвольний рух. Особлива робота в цьому напрямку активізується напередодні та під час 9 травня – радянського «Дня побєди». Зазвичай, об’єктом інформаційних атак стає Українська Повстанська Армія. Набір штампів стандартний – мовляв, «упівці» були нацистськими колаборантами, вбивали мирних мешканців (ледь не чинили геноцид) і воювали проти «доблесної Червоної Армії».

Та чи так було насправді? Питання, скоріше, риторичне. Для спростування дешевих міфів достатньо лише одного аргументу, яким часто люблять махати наче прапором кремлівські пропагандисти. Йдеться про Нюрнберзький трибунал.

У матеріалах Нюрнберзького трибуналу вміщено вичерпний перелік осіб та організацій, що їх визнано злочинними. Українських націоналістів у цьому переліку немає. Із 42 томів справи в СРСР російською мовою видано 7, що відкрило простір для масштабних фальсифікацій та перекручень. Критики українського націоналізму сподіваються відшукати вирок Бандері в одному з невиданих томів. Однак аналіз матеріалів показує, що жодна згадка про Бандеру не може бути витлумачена проти нього. У 25 томі зазначено, що все більше українців у таборах праці пристають до “табору Бандери” і що емігранти налаштовують “рухи як Бандери, так і Мельника” проти німців. 27 том містить свідоцтва, що деякі масові розстріли були помстою “групам Бандери”. У 29 томі згадується “рух Бандери”, спрямований на досягнення державності. У 38 томі йдеться про відданість українців та “руху Бандери” ідеї самостійності.

І при цьому, самі росіяни аж занадто охоче співпрацювали з німцями. Серед російських військових частин у складі Вермахту та СС найвідомішою є РОА – «Русская осободительная армия», створена радянським генералом-перебіжчиком Андрієм Власовим. На тому ж Нюрнберзькому трибуналі РОА була визнана колабораціоністською організацією та звинувачена у військових злочинах. І не безпідставно.

Читайте також  Українець нарвався на путінську "фурію" просто в магазині: "Це російська земля, йди звідси"

«Власовці» брали участь у звірячих розправах над мирними жителями. Зі спогадів одного з них: «На другий день комендант міста Шубер наказав вигнати всіх «радгоспників» на Чорну балку, закопувати, як слід, розстріляних комуністів. Ось бродячих собак відловлювали, в воду покидали, місто очистили … Спочатку від євреїв і веселих, заодно від Жердецького, потім від собачок. І трупи закопати заодно. Простежити. А як же інакше, панове? Адже не сорок перший рік вже – сорок другий на дворі! Уже витівки карнавальні, радісні потихеньку приховувати доводилося. Адже це раніше можна було і так, по-простому. Постріляти і покидати на пісочку прибережному, а тепер – закопувати! Але ж як мріялося! ».  Солдати РОА разом з нацистами громили партизанські загони, з захватом розповідаючи про це: « Вішали на світанку спійманих партизанських командирів на стовпах залізничної станції, потім продовжували пиячити. Співали німецькі пісні, обнявшись зі своїм командиром, ходили по вулицях і зачіпали переляканих сестер милосердя! Справжня банда! ».

Намагаючись очорнити український визвольний рух, росіяни «ввічливо» мовчать про своїх справжніх злочинців, які вірно служили нацистам аж до кінця війни. Але, як відомо, рано чи пізно правда випливає на поверхню.

За матеріалами:

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/10-mifiv-pro-upa-njurnberzkij-tribunal-zasudiv-ukrajinskih-natsionalistiv-1461911.html

Главные преступления власовцев на Второй мировой

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: