“Близько 50 тисяч гривень”: Кабмін знову піднімає зарплати чиновникам

Кабінет міністрів прийняв рішення переглянути оклади місцевих чиновників і мерів. Так, якщо раніше в Києві начальник управління місцевої адміністрації отримував оклад в 6800 грн, зараз – 9000 грн. Крім самих окладів чиновник має право на надбавку за ранг, вислугу років, премії і т.д. В результаті реальні зарплати – в кілька разів вище окладів.

Найбільше заробляють мери Харкова і Запоріжжя

Одну з найбільших мерських зарплат, згідно з опублікованими деклараціям за минулий рік, отримує мер Харкова Геннадій Кернес. З усіма надбавками за вислугу років і рангами, міський голова в середньому отримує близько 50 тис. грн. Така зарплата приблизно дорівнює доходам міністра. Чистий оклад на той момент складав близько 9 тис. грн. Ще в середньому 41 тис. грн на місяць – надбавки.

Чим менше місто, тим менше зарплати у місцевих чиновників і мерів. Так, середня зарплата мера невеликого міста без досвіду роботи в минулому році могла коливатися всього лише близько 4 тис. грн. Відносно невисока зарплата і у мера Віталія Кличка, який до цього в органах місцевої влади не працював. Так, якщо мер Запоріжжя Володимир Буряк в середньому, відповідно до його декларації, отримував 46 тис. грн на місяць, то його столичний колега – всього 15,5 тис. грн.

А ось меру Дніпра Борису Філатову з зарплатою пощастило більше. З усіма преміями і надбавками він в 2017-м в середньому отримував 40,8 тис. грн. Ця сума практично дорівнює доходам більш досвідченого мера Львова Андрія Садового (40,9 тис. грн). Чистий оклад не отримує практично ніхто. Реальна зарплата може коливатися в межах 2-5 окладів.

Згідно з оновленою редакцією постанови, після трьох років роботи чиновники місцевого рівня можуть отримати надбавку до зарплати в розмірі 10% окладу. За 5 років служби – оклад збільшується на 15%, за 10 років – 20%, понад 15 років – 25%, від 20 років – 30%. Ті, хто пропрацював вже більше 25 років, можуть розраховувати на надбавку до окладу в розмірі 40%.

Читайте також  Повинні мити асфальт, сходи під’їзду та вікна: у Кабміні розповіли, що зобов’язані робити ЖЕКи

Наприклад, молодий киянин, який відразу після вузу став фахівцем першої категорії в органі місцевої влади, через 3 роки може отримувати більше 7,3 тис. грн, при окладі в розмірі 4,3 тис. 50% окладу – за виконання важливої ​​роботи, ще 10 % – за використання однієї іноземної мови. Також 10% окладу дадуть за т.зв. “вислугу років”. У той же час середня зарплата в столиці – понад 12 тис. грн. Такі зарплати, впевнений HR-експерт Олександр Білоус, відштовхують багатьох перспективних фахівців від роботи в органах влади.

“Якщо можна отримувати в компанії 20-25 тис. грн, то навіщо йти в мерію, де платять 5-7 тис? Зрозуміло, зарплати повинні бути вище, але при цьому відповідати ситуації на ринку праці”, – говорить експерт.

Міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко, який відповідає за реформу держслужби, вважає, що міністри повинні заробляти кілька тисяч доларів, але при цьому органи влади – не місце для заробітку. Мовляв, щоб заробляти, треба йти в бізнес, а ось у владу йдуть для того, щоб реалізувати себе і послужити країні. До слова, після реформи оклад становитиме 70% зарплати, а всі змінні складові – 30%. Правда, паралельно з таким кроком мають зростати і розміри самих окладів.

Скільки заробляють українці
Середня зарплата в Україні, згідно з даними Держстату, досягла більше 8,7 тис. грн. Якщо ж прогнози уряду реалізуються, то вже до кінця цього року в середньому українці зароблятимуть близько 10 тис. грн.

Традиційно найбільше, згаідно з Держстатом, отримують фармацевти (18 тис. грн), фінансисти і страховики (17,6 тис. грн), IT-шники (13,8 тис.грн). Білоус зазначає: реально ж високі доходи у тих, чиї зарплати прив’язані до курсу долара, наприклад, у експортерів. “Звичайно, якщо ви розробляєте програмні продукти, або ви працюєте в крупній компанії, яка займається експортом, якщо ви топ-менеджер – це можуть бути заробітні плати, які досягають $ 10 тис. і більше. Іноді такі вакансії з’являються на ринку, коли великі компанії відкривають нові представництва, наприклад “, – розповідає Олександр Білоус.

Читайте також  Криваві ревнощі: чоловік зарізав дружину, а потім намагався вкоротити собі віку. ФОТО 18+

А от найменше пощастило кур’єрам, працівникам соціальної сфери та сільського господарства. Їх середні заробітні плати знаходяться в межах 4-5 тис. грн. Також серед “невдачливих” жителі Тернопільської області – середня зарплата в цьому регіоні – близько 6,5 тис. грн. У той час як в Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях – більше 8 тис.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.