Ворота пекла і раю відкриті: Вознесіння Господнє, як відсвяткувати, щоб не накликати біду

У 2018 році велике свято Вознесіння Господнє ми святкуватимемо вже завтра, 17 травня. Щоб уникнути багатьох неприємностей і провести цей день з користю, кожен православний віруючий повинен заздалегідь дізнатися про традиції, звичаї та прикмети, пов’язані з цією дивовижною подією.

Вознесіння Господнє – одне з найважливіших церковних свят. Його святкують на сороковий день після Великодня. До цього дня Ісус Христос перебував на землі і наставляв учнів з приводу продовження його проповіді і посвячення в християнство інших людей. Потім Син Божий відправився в Небесну Обитель, але залишив послання, що одного разу він обов’язково повернеться.

З давніх часів свято має важливе значення. Саме тому з цим днем пов’язано безліч традицій, звичаїв і прикмет, про які повинен знати кожен, хто вірує.

Традиції та звичаї свята
У цей день прийнято пoминати пoкiйнuх і відвідувати клaдoвищe. Вважається, що протягом цього періоду ворота пeклa і рaю відкриті, а значить, пoкiйнi можуть почути ваші прохання, а грiшнuкu зможуть зустрітися з праведниками.

У Вознесіння Господнє не слід займатися домашніми справами і сільськогосподарськими роботами. На думку православної церкви, це час найсприятливіший для відвідування церкви і молитов Господу Богу. У цей день ви зможете попросити Святих про що завгодно, і ваші молитовні звернення обов’язково будуть почуті.

Щоб уникнути фінансових труднощів, 17 травня не рекомендується брати і давати гроші в борг. Вважається, що разом зі своїми засобами ви ризикуєте віддати власне щастя, а з чужими забрати проблеми тих, у кого займаєте.

В цей день в кожному будинку повинні панувати гармонія і спокій, а ось свaрoк і кoнфлiктів слід уникати. Той, хто буде в цей день лaятися або лaяти інших, весь рік буде притягувати до себе біди.

Читайте також  Коронавірус у Львові: підприємець за власний кошт забезпечив спецодягом медиків обласної лікарні (фото)

Незважаючи на те, що багато релігійних свят мають на увазі дотримання суворого посту, Вознесіння це не стосується. З давніх-давен в цей день господині пекли млинці, пироги, а також готували страви з м’яса. Як правило, після цього в будинок запрошували гостей, щоб порадувати їх святковими частуваннями. Закінчивши трапезу, гості відправлялися на вулицю і влаштовували гучні гуляння з піснями і танцями.

Найважливішою стравою на столі вважалися драбинки, приготовані з житнього або пшеничного борошна і складаються з семи перекладин. Їх форма символізувала сім небесних рівнів Апoкaлiпсису.

На Русі існувало повір’я, що на Вознесіння Ісус Христос приймає людську подобу і спускається на землю. У зв’язку з цим господині готували особливі млинці, які отримали назву «лапотки Христові», які покладалися Сину Божому «на доріжку».

На Вознесіння Господнє прийнято відвідувати родичів. Якщо ваші близькі живуть далеко, обов’язково зателефонуйте їм. Якщо знехтувати цією традицією, то незабаром в сім’ї трапиться розлад.

У давні часи на Вознесіння молоді хлопці і дівчата збиралися на вулицях і проводжали весну. Вважалося, що з цього дня весна остаточно передає кермо влади літу, і в зв’язку з цим відкривався сезон сільськогосподарських робіт.

У цей день заборонено відмовляти в допомозі близьким і нужденним. Побачивши на вулиці безхатька, обов’язково допоможіть йому грошима або їжею. Незважаючи на те, що в цей день заборонено давати в борг, хтось із близьких може звернутися до вас з цим проханням. В цьому випадку слід дати гроші безоплатно.

Прикмети на Вознесіння Господнє
Наші предки в цей день намагалися не грішити і займатися богоугодними справами. Вважалося, що людина, яка вчинила грiшне діло, ризикує зіткнутися з Ісусом Христом, який обов’язково пoкaрає його.

Читайте також  Регуляторна служба не зможе оскаржити газову постанову Кабміну

За однією з прикмет, дівчина, яка бажає вийти заміж незабаром, в цей день повинна своїми руками приготувати кілька різних страв і пригостити чоловіків. Якщо хоча б одна з приготованих страв не сподобається молодим людям, значить, в цьому році дівчині не варто чекати весілля.

На Вознесіння закохані хлопці збирали букети з кульбаб і приносили їх під двері коханої. Якщо дівчина понюхає квіти, то незабаром вона закохається в свого таємного залицяльника.

Якщо на Вознесіння дощ пішов, дівчина повинна вийти на вулицю і почекати, поки її волосся намокне. У цьому випадку її волосся завжди буде густим.

Якщо дівчина мріяла вийти заміж, на Вознесіння вона вплітала в коси гілочки берези. Якщо до настання Трійці гілки не зів’януть, значить, в поточному році дівчина стане заміжньою.

Щоб в будинку гроші водилися, на Вознесіння брали монети і закопували їх поруч з молодим деревцем. Вважалося, що, чим швидше воно росте, тим більше багатства буде.

Якщо в цей день ворона буде під вікном каркати – чекайте нещасть. Сів на вікно голуб – обіцяє радість і нове кохання.

Щоб заповітне бажання здійснилося, на Вознесіння необхідно спекти хліб, а в тісто покласти папірець, на якій буде написано бажання. Після цього свіжоспечений хліб потрібно віднести в храм.

Щоб заповітне бажання здійснилося, на Вознесіння необхідно спекти хліб, а в тісто покласти папірець, на якій буде написано бажання. Після цього свіжоспечений хліб потрібно віднести в храм.

Щоб на весь рік забезпечити себе здоров’ям, в цей день необхідно набрати води і вмитися нею. Вважається, що на Вознесіння вода наділяється цілющими властивостями і здатна навіть зцілити будь-які рaнu і пoдряпuнu.

Читайте також  Благовіщення Пресвятої Богородиці 2022: коли відзначимо, важливі традиції і заборони свята

Подружжя, які протягом довгого часу не можуть мати дитину, на Вознесіння Господнє повинні відстояти ранковою службу до кінця. Після цього потрібно відправитися додому, а по дорозі ні з ким не розмовляти. Згідно прикметі, вже незабаром жінка зможе зaвaгітнiти.

Матері, які бажають видати своїх дочок заміж, в цей день пекли хліб, виходили на вулицю і розкидали крихти в різні боки. Вважалося, що після цього до дівчини будуть приходити женихи з усіх боків.

Згідно прикметі, дитина, що нaродuлaся на Вознесіння, завжди буде здоровою і щасливою.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.