Як на дитину впливає кесарів розтин?

При кесарів розтині використовують загальну або перидуральну анестезію. Перидуральна анестезія взагалі не впливає на стан дитини. При загальній анестезії, в деяких складних випадках, засоби для наркозу можуть встигнути проникнути до дитини через плаценту, тодідитина в перші дні може бути млявою. У процесі природних пологів дитина просувається по родових шляхах матері, з легень поступово видаляється амніотична рідина, дитині простіше зробити перший ковток повітря, розправивши легені. Під час кесаревого розтину цього не відбувається, тому амніотичну рідину з легенів новонародженого доводиться відсмоктувати спеціальним приладом. Згодом такі дітки більш схильні до захворювань бронхо-легеневої системи.

6875_64b449da4392b1b94a337a788da1f281

Проходячи по родових шляхах, дитина поступово адаптується до зовнішнього атмосферного тиску. При витяганні дитини з утроби матері при кесаревому розтині, відбувається різка зміна тиску від внтріутробного на атмосферний, тому в головному мозку дитини можливі ділянки дрібних крововиливів.

Дитину, народжену природним шляхом відразу прикладають до грудей матері. “Кесарениш” же позбавлений цієї можливості, тому у нього гірше відбувається заселення мікрофлори кишківника, що надалі може вести до дисбіозу.

Період адаптації у дитини, народженої природним шляхом, проходить простіше, тому що, проходячи по родових шляхах, його організм встигає виділити масу потрібних, для адаптації, в перші години життя, гормонів.

Всі ці фактори стосуються перших годин і днів життя дитини. Що ж далі?

Якщо кесарів розтин проводили з причин, загрозливих для здоров’я і життя дитини-гіпоксія, недоношеність, внутрішньоутробне інфікування, слабкість серцевої діяльності, то в подальшому у таких діток може спостерігатися пригнічення або підвищена збудливість центральної нервової системи, підвищений або знижений м’язовий тонус, затримка стато-моторного розвитку. Такі дітки повинні знаходиться під наглядом невропатолога. Питання про щеплення має вирішуватися в індивідуальному порядку. Позитивний момент полягає в тому, що, при правильному догляді, дітки-“кесарята” вже до шести місяців наздоганяють своїх, народжених природним шляхом, однолітків.

Читайте також  Вчені довели: сидіти рівно – шкідливо для спини

І психологічний аспект – з області тонкої матерії. Психологи стверджують, що дітки, які не пройшли етапу природних пологів, виростають болісно уразливими, образливими, боязкими і тривожними. У них можуть виникати проблеми з адаптацією в колективі, самоконтролем. Вони дуже прив’язані до мами. Турбота і дбайливий догляд потрібен таким діткам надзвичайно, а також стан психологічного комфорту. Педагоги і психологи просять батьків, не завантажувати таких діток методиками раннього розвитку. Просто любіть вашого малюка таким, який він є і у вас все вийде.

Джерело: http://nashamama.com

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: