Як правильно святкувати Трійцю, якими гілками в жодному разі не можна прикрашати оселю та що слід зробити в цей день

У сьому неділю після Пасхи, а в 2018 році ця дата випала на 27 травня, християни відзначають одне зі своїх найбільших свят: День святої Трійці. Його ще називають П’ятидесятницею.

Історія свята

Коли апостоли зібралися на п’ятдесятий день після воскресіння Христа в Сіонській світлиці в Єрусалимі (кімнаті, де до цього відбувалася Таємна вечеря), їм з’явився Святий Дух. Це явище відкрило світові значення Святої Трійці, і вважається, що з того дня люди почали поклонятися трьом іпостасям єдиного Бога: Отця, Сина і Святого Духа.

День святої Трійці також вважається днем народження християнської церкви, оскільки після зішестя Святого Духа апостоли почали проповідувати і нарнули в християнську віру кілька тисяч людей. Назва “П’ятидесятниця” дісталася святу в спадок від старозавітного іудейського свята, присвяченого даруванню народу іудейському законів Мойсея. Власне, це теж відбулося на 50-й день від Песаха – так уже склалося, що в релігіях все переплітається.

Вперше згадки про християнську П’ятидесятницю або Трійцю зустрічаються в третьому столітті, а ще через століття це вже було усталене церковне свято з певними звичаями.

Зелений шум

Як всі християнські свята, Трійця включає елементи язичницьких ритуалів. У народі цей період, кілька днів з кінця травня по початок червня, називають ще “Зеленими святами”. Важлива прикмета Трійці – зелень в будинку.

Тиждень після свята називають Клечальним (бо молоді дерева і гілки називали “клечанням”). За традицією, треба прикрасити не тільки будинок, але й ворота і забори зеленими гілками і травами: м’ятою, мелісою, лепехою, чебрецем, волошками та ін. Все це збирають напередодні, а вранці несуть до церкви, щоб освятити простенькі букети. Потім їх можна засушити і тримати в будинку – вважається, що вони оберігають від пpиcтpіту. Трави можна поставити у вази, розвісити по стінах, просто покласти на підвіконні.

Читайте також  Послизнувся, впав і помер: невинна прогулянка закінчилася трагічно

Щоб прикрасити будинок на Трійцю підходять гілки дуба, берези, клена та липи. Однак не підходять осика і верба. Заборона на використання осики пов’язана з тим, що на цьому дереві, за легендою, пoвicився Іуда. Вербу не ламають, оскільки вона вже дала свої гілки у Вербну неділю.

У старі часи було прийнято вистилали підлогу у будинках стеблами аїру болотного. За повір’ям, у цей день аїр набуває магiчних властивостей: його люблять добрі дyхи, він очищає квартиру, зцілює. Заодно запашні трави – м’ята, чебрець, часник і інші – служили захистом від русалок, які, за легендою, в ці дні виходили з води і полювали на грішників.

Як святкувати Трійцю

Як перед будь-яким церковним святом, напередодні треба ретельно прибрати у будинку і прикрасити його, як було сказано вище (з поправкою на сучасний інтер’єр, звичайно). Дуже доречні будуть зелені покривала або скатертина із зеленими візерунками.

З ранку всією сім’єю слід відвідати святкову службу, яку, до речі, священнослужителі проводять в зелено-золотих вбраннях – зелений колір символізує життя.

Повернувшись додому, накрити святковий стіл, скликати всю сім’ю. Найважливіше – зберігати позитивний настрій, не злитися ні на кого, не сумувати, не дозволяти негативним думкам зіпсувати цей світлий день.

Традиційна їжа на Трійцю – все кругле, що символізує сонце: коровай, млинці і яєчня.

Плетіння вінків на Трійцю

На Трійцю є традиція для дівчат рвати квіти і плести з них вінки. Ці вінки зберігали як обереги від русалок до Петрівки. У деяких регіонах України дівчата воpoжать на вінках: кидають в річку вінок і дивляться, куди він попливе. Якщо вінок попливе за течією – це до заміжжя. А якщо вінок приб’є до берега – значить, рік у дівках сидіти. Ну а якщо вінок тоне милий розлюбив.

Прикмети та повір’я на Трійцю

Читайте також  Чомусь саме 11 лютого день,коли дівчина може випити медовухи і вдарити чоловіка, а відьми виходять гуляти

– свататися на Трійцю – хороша прикмета. Подружнє життя буде щасливим і довгим;

– під час освячення букетів над ними треба трохи поплакати – сльози символізували дощ, необхідний для хорошого врожаю. Вважається, що цей освячений і оплаканий букет, якщо його засушити і поставити вдома, служить оберегом;

– в четвер після Трійці – “Ручалочuй Великдень”, коли русалки виходять з води. Купатися не рекомендується – залоскочуть. Цей день також вважається днем особливих пoмuнок за утoплeникaми і нехрещеними дітьми;

– дощ на Трійцю – до врожаю, до грибів, теплої погоди;

– Наступного дня після Трійці – Духів день. Працювати не слід, зате можна шукати скарби: у цей день пристойній людині земля подарує щось цінне.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.