Україна почала стягнення багатомільярдного боргу з “Газпрому”

НАК “Нафтогаз України” почав процес стягнення з російського газового монополіста “Газпром” боргу в розмірі 2,6 млрд доларів у зарубіжних судах на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

“Підтверджуємо факт звернення до швейцарських судів з вимогою примусового стягнення коштів”, – заявили представники української компанії в коментарі OBOZREVATEL.

“Газпром” не виконує рішення, які зобов’язують його відновити поставки газу за ціною ліквідного європейського хабу і оплатити “Нафтогазу” компенсацію за шкоду, заподіяну недотриманням обсягів транзиту. Замість цього російський монополіст почав оскаржувати рішення арбітражу у шведських судах, висуваючи необгрунтовані претензії, і ініціював новий арбітраж, намагаючись скасувати результати попереднього”, – заявили представники НАК.

Відповідно до норм міжнародного права рішення арбітражів підлягають виконанню майже в усіх країнах світу. В “Нафтогазі” наголосили, що оскарження рішень “Газпромом” не може зупинити їхнє виконання.

Пізніше президент Петро Порошенко заявив, що Україна почала обтяження акцій та інших активів “Газпрому” в країнах Європи, зокрема у Швейцарії, Великобританії та Нідерландах.

Представники “Газпрому” у відповідь на старт процесу стягнення 2,6 млрд доларів заявили, що захищатимуть свої права відповідно до чинного законодавства.

Як повідомляв OBOZREVATEL, 28 лютого Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення на користь НАК “Нафтогаз України” щодо більшості важливих питань в суперечці з “Газпромом”.

2 березня у “Газпромі” заявили про намір розірвати чинні контракти з “Нафтогазом”. У російській компанії аргументували, що Стокгольмський арбітраж нібито керувався подвійними стандартами, а рішення суду порушує інтереси сторін.

Читайте також  Жінка відмовилась віддавати коханцю борг. Вважала, що відробила кошти інтимом

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.