Чотири франкції: в Івано-Франківську запровадять нові правила сортування відходів

Виконавчий комітет міської ради розгляне проект рішення щодо затвердження Правил сортування сміття в місті.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року набула чинності нова редакція закону про відходи, відповідно до якого українці повинні сортувати сміття, а невідсортоване і неперероблене заборонено захоронювати на полігонах. Великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи взагалі мають збирати окремо. Штраф за порушення цієї норми закону для населення становитиме від 340 до 1360 грн., а для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн., пише Фіртка.

Правила сортування відходів в місті Iвано-Франківську передбачатимуть, що сортування здійснюcться на чотири фракції в окремі контейнери:

Жовтий сміттєвий контейнер – призначений для металу і пластикових виробів:

Сюди можна викидати: пластикові пляшки з-під різноманітних напоїв, пластикові коробки та інші упакування, кришечки, пакети з-під молока та соку, упакування з-під засобів для миття та чищення (наприклад, тара, в якій був гель для прання, посуду чи зубна паста), а також з-під косметичних засобів; поліетиленові пакети, алюмінієві банки з-під напоїв, консерв, алюмінiєву фольгу, металеві кришки та ковпачки, кольорові метали, пластикові іграшки.

Заборонено викидати в цей контейнер: пластикову тару, якщо у ній ще є хоч якийсь вміст; небезпечні відходи, такі як банки з-під лаків, фарб чи автомобільного масла, лікарські засоби, їх упакування, автомобільні запчастини, побутову техніку та батарейки тощо. Будь-які інші відходи.

Синій сміттєвий контейнер – для паперових відходів:

Сюди йдуть упакування з паперу; картон, у тому числі гофрований; каталоги, листівки, брошури, газети і журнали, офісні та шкільні паперові відходи, зошити, книги, візитки, обгортковий папір, паперові торбинки.

Заборонено викидати в синій контейнер: паперові рушники та гігієнічні серветки; лаковані чи покриті фольгою паперові вироби; картонні упакування з-під молока та соку, упакування з-під будівельних матеріалів (гіпсу, цементу); шпалери, дитячі підгузки, дуже забруднені паперові вироби.

Читайте також  Керівник “Автоєвросили” розказав, як влада обманула власників “блях”

Зелений сміттєвий контейнер – призначений для викидання скла і виробів з нього:

У зелений контейнер можна викидати скляні пляшки і банки з-під води, напоїв, алкоголю, олії чи навіть парфумів та іншої косметики у скляній тарі. До зеленого бака суворо забороняється викидати відходи з кераміки, порцеляни, кришталю, фаянсу глиняні вазони; окулярне скло; термостійкі скляні вироби; дзеркала, віконні шиби; монітори, скляну тару з-під розчинників та масел, ліків; термометри та шприци.

Коричневий сміттєвий контейнер – призначений для харчових та інших біовідходів:

В коричневий контейнер можна викидати: залишки їжі чи лушпиння; скошену газонокосаркою траву; тирсу, кору, листя і квітки. Не мають права опинитися в коричневому сміттєвому контейнері: кістки тварин, відходи тваринництва, зола, каміння та сміття з землею, плити МДФ та ДСП; гілля дерев та кущів, а також трава, які не вміщаються в контейнер.

Всі інші відходи, які не можна викинути в коричневий, жовтий, синій або зелений контейнери, а саме: великогабаритні відходи; ремонтні відходи; несправну побутову техніку, електроприлади, батарейки; акумулятори, лампи, упакування з-під хімікатів, ліки, рідини – усі небезпечні та інші відходи здаються у спеціально облаштовані пункти утилізації. Форма контейнерів для роздільного збору побутових відходів та написів на них затверджується Департаментом житлової, комунальної політики та благоустрою.

До 1 липня 2018 року урни для сортування сміття встановлять у місцях масового скупчення людей, навчальних закладах, установах, підприємствах та організаціях Івано-Франківської міської ради. Такі контейнери департамент буде рекомендувати встановити усім суб’єктам господарювання на території міста.

Проектом рішення також заплановано кожного року здійснювати будівництво не менше 5 підземних контейнерних майданчиків, пристосованих до сортування відходів. КП “Полігон ТПВ” з 1 липня 2018 р. має сортувати відходи на сортувальній лінії і захоронювати виключно відсортовані відходи.

Читайте також  На Прикарпатті медик йшла пішки лісом, щоб дістатися до важкопораненого чоловіка

До 1 січня 2020 року до міського полігону в Рибному збудують дорогу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.