Ціни просто шoкували: білоруська журналістка про шопінг в Україні

Журналістка з Барановичів з’їздила за покупками до південних сусідів – до українського Ковеля. Вона дізналася та детально описала, що по чому там продають, як стрімко ростуть ціни і чи можна заощадити, якщо їхати з Білорусі на шопінг до сусідів.

Про це повідомляє видання intеx-рress.bу, кореспондентом якого є авторка матеріалу.

Текст статті публікуємо нижче.

Ковель знайомий багатьом білоруським шопоголікам, тому що ближче, ніж Хмельницький – близько 70 км від кордону, але при цьому славиться непоганим асортиментом і демократичними цінами. Ось і наша сім’я при необхідності їде саме в Ковель. І, чесно скажу, жодного разу це місто нас не розчаровував. При тому, що кожна поїздка – це ризик: ніколи не знаєш, яким курсом і якими цінами Ковель зустріне.

ДОРОГА В КОВЕЛЬ. Якщо їхати за великими покупками типу шпалер або сантехніки, можна собі і ночівлю в Ковелі дозволити: номер в готелі коштує близько 10 доларів за добу. Але цього разу ми їхали за літніми речами, кавою і побутовою хімією, тому вирішили обійтися без ночівлі.

З Барановичів виїхали близько 23.00 в п’ятницю. З досвіду минулих поїздок знали, що на кордоні можна всю ніч простояти, та й до нього 2,5 години шляху, тому виїхали раніше, щоб було більше часу на покупки.

На кордоні виявилося, що даремно поспішали. Черги майже не було, два пункти пропуску пройшли приблизно за три години, і в Ковель приїхали близько 6 ранку. Природно, що в такий час все ще було закрито. Ми трохи покемарили в машині, а близько 8.00 вирушили на ринок на привокзальній площі, який відкривається раніше, й там можна дешевше купити кави, продукти і побутову хімію.

Читайте також  Якщо долар по 24 – не межа: Аналітики розповіли, коли треба купувати валюту

ІНФЛЯЦІЯ ПО-УКРАЇНСЬКИ. Пункти обміну валют в Ковелі напевно є, але ми ними ще жодного разу не користувалися: біля кожного ринку завжди стоять валютники, які беруть на обмін не тільки долари-євро, але і білоруські рублі. Причому часто навіть за більш вигідним курсом, ніж в банках.

Цього разу курс долара, а особливо білоруського рубля, нас не порадував. За долар давали 26 гривень (майже на 2 гривні менше, ніж в листопаді минулого року, коли ми їздили в Ковель в останній раз), за рубль – 12,5 гривні замість 13.

А біля палатки, де постійно купуємо мелену каву, ми зрозуміли, що і ціни весь цей час не стояли на місці.

Наприклад, 500-грамова упаковка улюбленої кави з листопада минулого року подорожчала на три гривні (приблизно на 3%), а ціна на пляшку засобу для миття посуду зросла на дві гривні (близько 7%). Але навіть при всьому при цьому, переводячи українські цінники на білоруські рублі, ми зрозуміли, що приїхали не дарма.

ТОРГУВАТИСЯ МОЖНА НАВІТЬ НА ДРІБНИЦЯХ. Навіть коли досить часто їздиш за покупками в Україну, не перестаєш дивуватися гнучкості українських продавців. На Барановицькому ринку на знижку можна розраховувати, тільки якщо скупити половину товару. У Ковелі навіть на дрібницях можна торгуватися і отримувати знижки. А на дорожчих речах продавці з легкістю скидають до 5 доларів. Наприклад, босоніжки з натуральної шкіри, які і так продавалися дуже дешево за нашими мірками – приблизно за 49 білоруських рублів – я купила зі знижкою за 42 рублі. За чоловічі джинси, які коштували 54 рублі, ми віддали 48. Навіть на дитячі панами, які в Ковелі коштують близько п’яти рублів, нам зробили знижку.

Читайте також  Раптово померла журналістка Наталія Боднарчук (ФОТО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.