Про помилування Сенцова просить генсек ради Європи

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд готовий подати до російської влади прохання про помилування українського режисера Олега Сенцова гуманітарних міркувань.

Про це повідомляє Інтерфакс

«Я вважаю, що пана Сенцова повинні звільнити з гуманітарних причин. Він може бути помилуваний з гуманітарних причин», – сказав Ягланд після зустрічі з російським омбудсменом Тетяною Москальковою у Москві.

«Якщо необхідне прохання про його помилування, я залюбки його подам на підставі Європейської конвенції з прав людини», – додав генеральний секретар РЄ.

Як відомо, 25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. РФ інкримінувала йому підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських заручників Кремля, які перебувають на території РФ. 28 травня у Федеральній службі виконання покарань заявили, що Сенцов погодився на підтримувальну терапію. Цю інформацію підтвердив адвокат українця Дмитро Дінзе.

31 травня Ксенія Собчак повідомила, що мала розмову відеозв’язком із Сенцовим. Він виглядав худим та блідим, у нього випали два зуби через голодування. Лікарі, які стежать за станом здоров’я українця, попередили, що після 30 дня його голодування йому почнуть заливати до носа поживну суміш.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова заявила, що керівництво російської колонії не пустило її на зустріч із засудженим у Росії українським режисером Олегом Сенцовим та відмовилось надавати будь-яку інформацію. У зв’язку з цим міністерство закордонних справ України відправить Росії ноту.

Разом з тим, Російський омбудсмен Тетяна Москалькова стверджує, що Олег Сенцов припинив голодування. Також Людмилі Денісовій не вдалося зустрітися в РФ із українським в’язнем Миколою Карпюком. Попри те у Росії заявляють, що недопуск Денисової до Сенцова та Карпюка не порушує домовленостей.

Читайте також  Польща заявила, що не пустить Україну до ЄС: Такого конфлікту ніхто не очікував

Не допустили українського омбудсмена ще до одного бранця Кремля, українського журналіста Романа Сущенка.

У Державному департаменті США закликають Росію негайно звільнити українських заручників Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Володимира Балуха та Олександра Шумкова.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.