Гопак: історія бойового танцю

Український народ володіє неймовірно багатою культурою. Музика, поезія, театр – всюди є свої характерні ознаки та відомі всьому світові представники. Однак, однією із найбільш впізнаваних частин української культури є танець гопак.

Гопак – традиційний український народний танець запорозького походження. Виконується соло або групами в швидкому темпі з використанням віртуозних карколомних стрибків. Гопак виник у побуті Війська Запорозького. Спочатку виконувався чоловіками; сучасний гопак танцюють чоловіки й жінки, однак чоловіча партія залишається провідною. У виконання гопака включаються елементи хореографічної імпровізації: стрибки, присядки, обертання й інших віртуозних танцювальних рухів. Існують різні варіанти гопака — сольний, парний, груповий. Гопак нерідко має величний, героїчний характер. Пісенні й інструментальні мелодії гопака виконуються в народі й як самостійні музичні п’єси. У них панує вільно варійована стопа анапеста.

У гопаку – вся українська душа. Цей танець є візитною карткою українського народного мистецтва. Йому багаторазово аплодували глядачі багатьох країн світу

Історію виникнення гопака пов’язують з бойовими тренуваннями козаків Запорізької Січі в 16-18 століттях. Тому спочатку це був виключно чоловічий танець. Гетьмани, взявши булаву, починали танцювати в центрі кола, а входили в коло козаки підтверджували цим їх верховенство. Назва гопака походить від слова “Гопал” – стрибати, і від аналогічного вигуки “гоп”.

Чоловічі костюми, які досі використовують для гопака (червоні шаровари, кольоровий пояс, вишита сорочка, загострені чоботи), є по своїй суті формою кадрових військових того часу. Жінки з’явилися в гопаку тільки в його сценічному варіанті, але також одягнені в історичні костюми центральній частині України (вишита сорочка, запаска або плахта, кірсетка, загострені червоні чобітки, вінок зі стрічками).

Нова історія гопака почалася з створення в 1940 році ансамблю пісні і танцю України, який очолював з 1955 по 1975 роки Вірський Павло Павлович. Саме цей балетмейстер створив академічний народний танець на основі класики і традиційного фольклору, і поставив той знаменитий гопак, яким досі завершує концерти академічний ансамбль танцю України його імені.

Читайте також  Буде дівчинка: 70-річна жінка здивувала лікарів своєю вaгiтнiстю (фото)

Сучасний гопак виповнюється в ряді балетів (“Тарас Бульба “,” Гаяне “,” Коник-Горбоконик “,” Маруся Богуславка “) і опер (” Запорожець за Дунаєм “,” Майська ніч “,” Енеїда “,” Мазепа “,” Сорочинський ярмарок “) і включається в програму ансамблів і солістів.

 

Джерела:

https://xn—-7sbnbacaxoeehuadkjsh3b6fzj4f.xn--j1amh/traditions/gopak-ukrayinskij-narodnij-tanec.html

https://olympica.com.ua/447498-enciklopediya-tancyu-gopak.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BA

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: