Крок до зняття санкцій: у ПАРЄ хочуть повернути Росію до роботи в асамблеї

Бюро парламентської асамблеї Ради Європи ухвалило рішення про термінову розробку рішення, яке дозволить повернути російську делегацію до роботи в асамблеї.

Про це стало відомо за підсумками засідання Бюро, яке відбулося в Страсбурзі в п’ятницю 29 червня, пише Європейська правда.

У відповідності до рішення цього органу, керівництво асамблеї «взяло до уваги» всі пропозиції, зібрані протягом року надзвичайним комітетом ПАРЄ за участі російської та всіх інших національних делегацій.

Із цих пропозицій Бюро виокремило ті, які спрямовані на повернення Росії до роботи в ПАРЄ, і доручило регламентному комітету Асамблеї терміново підготувати проект резолюції про зміну правил та процедур ПАРЄ.

«Звернутися до комітету з питань правил, імунітетів та інституційних питань… підготувати до сесії в жовтні 2018 року доповідь по пропозиціях щодо доповнень і змін до тих Правил асамблеї, які стосуються підтвердження та оспорювання повноважень і прав національних делегацій», – йдеться в ухваленому рішенні бюро.

Як відомо, зараз ПАРЄ має право накладати обмеження прав (санкції) на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 та 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. З 2016 року Росія перестала брати участь у роботі асамблеї і не передавала у Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи продовжувалася.

Водночас, торік росіяни припинили платити внески у бюджет РЄ, вимагаючи, щоби в регламент ПАРЄ внесли зміни, які не дозволять накладати на них санкції. Ідею зняття санкцій з Росії та відновлення сплати нею внесків до бюджету РЄ відкрито підтримують генсек Ради Європи Ягланд та низка західних депутатів.

Читайте також  COVID-19 часто маскується під грип: інфекціоністка назвала симптоми

Остаточне рішення, як очікується, буде ухвалене на жовтневій сесії асамблеї.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.