В Івано-Франківську газу знайшли альтернативу

Незабаром мікрорайон Пасічна відключать від російського газу і переведуть на альтернативне паливо. Мер вважає, що таким чином місто зекономить гроші і не буде давати заробити на собі окупантам.
IMG_0916-800x600

Пілотний проект

Ще під час звіту за 100 днів роботи на посаді міського голови Руслан Марцінків повідомив про те, що цього року планується відключити мікрорайон Пасічна від російського газу, а котел перевести на біопаливні пелети. Для реалізації цього пілотного проекту залучили кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Буде цілорічний підігрів води, і тепло буде подаватися не через спалювання російського газу, а через спалювання біопелет. Ми хочемо подивитися, наскільки дешевше буде палити відходами від деревини, ніж російським газом. Можливо, й вдасться знизити тариф. Для прикладу, тариф для мешканців будинку на вул. Івасюка після утеплення перерахували і він зменшився на 30%. Можливо, так буде і з Пасічною», – розповів Марцінків.

За його словами, вже цього року до початку опалювального сезону Пасічну переключать на біопаливо і завдяки такому масштабному проекту вона стане першим мікрорайоном, який буде повністю відключений від російського газу.

Крім цього, є більш локальні проекти. Наприклад, розпочалися роботи зі встановлення котла на біопаливі у котельні на вул. Медичній, який опалює онкодиспансер та геріатричний пансіонат.

«Ще є проект на Чорновола, але ми шукаємо фінансування. Окрім того, роботи будуть тривати на вул. Симоненка, але там трошки інша специфіка – там індивідуально-теплові пункти. За нормами ДБН котельня на біопаливі має охоронну зону, тому не можна скрізь перейти на біопаливо», – зазначив мер.

Чиста економія

Восени 2015 року від російського газу відмовилося і КП «Водоекотехпром». Для цього у котельні встановили два котли і опалюють центральне приміщення дровами та щепою. Однак здебільшого опалюють одним котлом, а другий включають тільки у сильні морози. Зважаючи на те, що ця зима була напрочуд теплою, його включали рідко.

Директор КП «Водоекотехпром» Микола Саєвич розповідає, що економія відчутна, а за рік обладнання вартістю понад 200 тисяч практично окупило себе. Раніше тільки сам адмінбудинок споживав у місяць 3370 кубометрів газу. Минулого року для його опалення закупили 42 кубометри дров, що дорівнює приблизно 31 тис. грн, та самі заготовили 68 кубометрів дров на суму 57 800 грн. Ці дрова ще залишилися, і їх використають у наступному опалювальному сезоні. Відтак за сезон підприємство зекономило 173 тис. грн, однак якщо відняти ще 31 тисячу, яку воно витратило на придбання дров, то виходить 142 тисячі чистої економії за опалювальний період.

Читайте також  На в’їзді в Івано-Франківськ авто збило пенсіонера, який переходив дорогу у невстановленому місці (фото)

Однак поруч з адмінбудівлею є ще й побутові приміщення, в яких аварійні бригади та бригади з експлуатації мереж переодягаються та миються. Там рахунки за спожитий газ ще досить великі, тому цього року підприємство планує перевести і їх на альтернативне паливо. Проте для того, щоб встановити котли на альтернативному паливі, потрібно виробити дозвіл, а це, як зауважує Саєвич, досить довга процедура.

«Сьогодні проблемою по місту є зрізання дерев та вивезення гілля. Я вважаю, що вивозити його на полігон неправильно, щоб воно там пропадало. Тому ми готові приймати щепу, переробляти і палити. Крім того, ми вже обговорили з нашими інженерами і маємо в планах робити пелети, бо у нас є сушка. Це практично безкоштовне паливо виходить», – каже Саєвич.

«Водоекотехпром» також повністю відмовився від газового опалення у приміщенні в Ямниці і частково – у Чернієві. А в Пасічній на вул. Целевича експериментально тепло виробляють електродвигуни. Однак є ще ряд приміщень, в яких опалюють газом. А якщо котли на альтернативному паливі вийдуть з ладу, то одразу автоматично включаються газові котли.

Великі плани

Директор ДМП «Теплокомуненерго» Василь Рущак підтверджує те, що завдяки котлам на альтернативних видах палива франківців забезпечують теплом та гарячою водою як влітку, так і взимку. Він розповідає, що  у підпорядкуванні підприємства знаходяться 32 котельні, 5 з яких працюють на альтернативному паливі.

У планах «Теплокомуненерго» – перевести ще 4 котельні на альтернативне паливо: на вулицях Тролейбусній, 40, Медичній, 17, Чорновола, 130 і Чорновола, 47. Однак якщо міський голова запевняє, що у Пасічній такий котел запрацює ще до початку опалювального сезону, то Рущак цього не гарантує. За його словами, котел буде введений в експлуатацію у 2017 році.

«Коли зараз вартість природного газу для населення складає майже 3 тис. грн за тисячу кубометрів, а для юридичних осіб майже 8 тис. грн, то, звичайно, що котельні на альтернативному паливі – це доволі вигідно, привабливо. І найголовніше, що ми не залежні від імпортного постачальника і нас ніхто не буде шантажувати заборгованістю і відключенням, так, як це зараз модно і як роблять по цілій Україні», – наголошує Рущак.

Читайте також  Не "розумна" зупинка на франківській вулиці Юності. ФОТО

Такими альтернативними видами палива для Івано-Франківська є дрова, щепа та пелети. За його словами, окупність котлів на альтернативному виді палива в середньому 4-5 років і економія є досить значною, особливо для бюджетних установ. Проте якщо всі котельні міста перейдуть на таке паливо, то вже років через 5-10 на Івано-Франківщині замість лісів будуть тільки кущі та невеличкі посадки.

«Все має бути виважено, з розумним підходом і з розрахунками. Ми ставили собі за мету вийти на 10% котлів на альтернативному паливі від загального виробництва. Якщо в нас загальна реалізація по року була 205 тис. гігакалорій, то якби 10% від того було на альтернативі, то це би було дуже і дуже добре, – пояснює Рущак. – Зараз у нас таких котлів є приблизно 1,5%. Але це вже великий крок і досвід. Ми вже набили і руки, і ноги, і коліна коло того обладнання».

Відтак такі котли будуть продовжувати встановлювати там, де екологи та санітарна служба це дозволяють. А там, де такої можливості не буде, модернізуватимуть газове обладнання. Крім того, в усіх котельнях, крім котлів на альтернативному паливі, є ще й газові котли. Тому при поломці автоматично запускаються котли на газі. Такі переходи, як наголошує Рущак, будуть плавними і невідчутними для споживачів.

Приходитимуть на підмогу газові котли і в морози, коли котли на альтернативному паливі не зможуть забезпечити потрібну температуру. «Є режимна карта, проведені розрахунки, і, наприклад, якщо на вулиці – +2, то, згідно з розрахунками, у котельні має бути температура, наприклад, +54. І так під кожен градус температура змінюється. В залежності від потужності котельні і завантаженості мікрорайону в пікові періоди, коли на вулиці дуже холодно, можна допалювати газом», – додає керівник «Теплокомуненерго».

Незмінні тарифи

Однак, незважаючи на всі переваги альтернативного опалення, про які говорять керівники міста та «Теплокомуненерго», не все так добре. Франківчанка Ірина С., яка мешкає на вул. Тисменицькій, розповідає, що коли Віктор Ющенко був президентом, то приїжджав відкривати першу в Івано-Франківську енергетичну котельню, що розташована на вул. Юності і опалюється деревиною.

Читайте також  Зміна правил: українці самостійно обиратимуть постачальника газу

«Якщо до цього батареї були холодні, то після цього взагалі перестали гріти. Коли ми зверталися в «Теплокомуненерго», то багато хто нам говорив неофіційно (бо офіційно ніхто не хотів сказати), що це все через те, що наші батареї опалюють не газом, а альтернативним опаленням. І саме тому ми від цього страждаємо, – розповідає пані Ірина. –  Вони говорили, що якщо газ може нагрівати до 100 градусів батареї навіть при температурі -20, то дерево не може нагріти воду у батареях до такої температури. А якщо на вулиці 0 чи 5 градусів морозу, то можна використовувати будь-які види опалення».

Крім того, пані Ірина додає, що після цього мешканцям їхнього будинку почали приходити великі рахунки за спожите тепло, що обурювало людей. Тоді вони почали порушувати питання тарифів, мовляв, якщо «Теплокомуненерго» не догріває їм, економить на них газ, а натомість опалює їхні батареї деревиною і відходами від неї, то такі високі рахунки є неприпустимими. Однак їм сказали, що такий тариф встановлений для всіх і його не можуть переглядати.

Але пані Ірина вважає, що це неправильно. «Якщо вони зараз хочуть збільшувати кількість таких котелень, то мають переглянути тарифи. І якщо в нас неякісна або менш якісна послуга, на нас не витрачають багато газу, то треба знижувати тариф. Якщо треба порушувати це питання на державному рівні, у Верховній Раді, робити зміни в законодавстві, то нехай так і роблять», – резюмує жінка.

Що ж до експерименту водоканалу, то, на її думку, він буде вдалим, якщо підприємство перезимує 25-градусний мороз, а температура у приміщенні буде хоча б 23 градуси, тому що ця зима була тепла і не є показовою.

Директор «Теплокомуненерго» Василь Рущак зазначає, що тариф на альтернативні види палива є складовою загального тарифу і впливає в цілому на його зменшення. Тож зі збільшенням складової альтернативного виду палива загальний тариф буде зменшуватися.

«1,5% котлів на альтернативних видах палива є дуже малим відсотком від загальної потреби. Це як на відро холодної води влити одну чи півлітра кип’яченої. Ви самі розумієте, що воно дасть. Тому ми будемо розвивати альтернативні види палива, і тоді загальний тариф буде на певний відсоток зменшуватись», – вважає Рущак.

Джерело: blitz.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: