Нові обмеження доступу в інтернеті: депутати Порошенка пішли на скандальний крок

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №6688 про можливість блокування сайтів за рішенням прокурора або слідчого.

Спершу через відсутність кворуму депутати просто обговорили документ, але пізніше на засідання прийшла депутат Ірина Фриз ( “Блок Петра Порошенко”), і комітет зміг проголосувати.

В ході обговорення автор документа Іван Винник ( “Блок Петра Порошенко”) підкреслив, що до другого читання в документі має бути доопрацьований блок, що стосується інформаційної безпеки, з урахуванням рішень Європейського суду з прав людини.

Як повідомляли, авторами документа є народні депутати з комітету нацбезпеки і оборони Іван Винник, Дмитро Тимчук і Тетяна Чорновіл, разом вони пропонують внести зміни до деяких законів з метою “протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”.

Нагадаємо, як заявив глава Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко, доступ до мережі подорожчає після прийняття законопроекту №6688, а сам медіа-ринок буде монополізований. Законопроект № 6688 передбачає тимчасове заблокування правоохоронцями сайтів без дозволу на те суду (48 годин клопотанням слідчого або прокурора).

Федієнко зазначив, що спробу ввести цю новацію в законодавство робили ще в минулому році, однак за допомогою громадськості вона була заблокована. Федієнко пояснив, що закупівля за гроші провайдерів технічних засобів для моніторингу та блокування контенту призведе до подорожчання послуг, і як результат – до монополізації інтернет-ринку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.