Картопляна хвороба хліба: українців попереджають про небезпеку заражених борошняних виробів

Картопляна хвороба хліба – одне з найпоширеніших захворювань хліба, що спричиняється спорами картопляної (сінної ) палички, які потрапляють у хліб разом з борошном.

Ці спори гинуть тільки при температурі 130 градусів С. Найбільшого розвитку ці мікроорганізми досягають при температурі 35-40 градусів С.

Тому хвороба найчастіше проявляється в літній період, повідомляє Держпродспоживслужба в області, пишуть Версії з посиланням на Дзеркало медіа.

Хліб, заражений картопляною хворобою, може накопичувати отруйні речовини і в їжу непридатний.

До речі, зіпсований хліб може добряче зашкодити здоров’ю, спричинити харчове отруєння, а систематичне споживання неякісного продукту може призвести до астматичних хвороб.

До того ж, заражений хліб не можна викидати на смітник або годувати ним тварин.

Спеціалісти радять його спалити, чи закопати, а місце, де він лежав, обробити оцтом.

Картопляною хворобою заражається в основному пшеничний хліб, особливо більшої маси.

Прискорюють цей процес низька кислотність та підвищена вологість виробів.

Вражений хліб спочатку втрачає свій природний смак і аромат, потім з’являється своєрідний запах перестиглої дині або валеріани.

У міру розвитку хвороби запах посилюється і набуває відтінок гниючих фруктів. М’якуш стає липким, при розломі спостерігаються слизові тягучі нитки, тому друга назва хвороби – “тягуча хвороба”.

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись наступних вимог при купівлі та використанні хлібобулочних виробів:

1. Купувати хліб і хлібобулочні вироби на підприємствах торгівлі, де створені умови для зберігання даної продукції (провітрювані складські приміщення, торгові зали з кондиціонуванням повітря, спеціально обладнані полки або вітрини для реалізації хліба, булок, батонів).

2. Не купуйте багато хліба про запас.

3. Зберігати хлібобулочні вироби в тканинних мішечках, а якщо температура повітря в квартирі вище 20 градусів С,- то і в холодильнику.

Читайте також  Мені важко публікувати цю фотографію. Навіть важче аніж світлини з nораненuми нашuми бійцямu…

4. Якщо на розрізі хліб викличе у вас сумніви – не їжте його, зверніться в магазин, де ви його купили.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.