За субсидію – маму випишу, дитину в гуртожиток, чоловіка – до мами. Як франківці дурять державу

З 1 травня 2018 року в Україні вступили в дію нові правила надання субсидій на оплату комуналки. У Мінсоцполітики прогнозують, що з наступного опалювального сезону кількість отримувачів субсидій в Україні може скоротитися на 15-20 %. Однак нові правила людей не лякають. Кажуть, вихід є!

Не купив, але їжджу

У Кабміні вирішили прискіпливіше ставитися до отримувачів субсидій, тож критерії для нарахування стали жорсткішими. Наприклад, якщо ви маєте авто, якому менше п’ять років, то претендувати на допомогу не варто. Спроба приховати авто, зареєструвавши його на родича, який не прописаний у будинку чи квартирі, нічого не дасть – Мінсоцполітики обіцяє перевіряти не лише субсидіантів, але й членів їхніх родин, які мають інше місце реєстрації, пише – Репортер.

Та винахідників не бракує. Наприклад, замість договору купівлі-продажу, люди почали оформляти генеральні доручення на автомобілі. Виходить, що вони не купують машину, а просто користуються нею. Однак у цій схемі є суттєвий недолік – власник автівки має право в будь-який момент анулювати доручення в односторонньому порядку або видати його комусь іншому.

Ще один спосіб зберегти субсидію – отримати автомобіль у подарунок. Для цього треба оформити договір дарування і завірити в нотаріуса. Та чи багато люду на таке піде?

Вихід – розлучення

Інше нововведення – дохід від оренди нерухомості потрібно вказувати в декларації – у новій графі «інші доходи». У законодавстві немає норми, в якій би йшлося про те, що той, хто здає житло в оренду, не має права на субсидію. Єдине – субсидію можна оформити лише за однією адресою – за місцем проживання.

Оформляти субсидії в орендованому житлі також можна, але це має робити той, хто орендує, а не той, хто здає в оренду. У такому разі при розрахунку субсидії буде враховуватися дохід орендаря.

Читайте також  Магазини видають українцям липові чеки: Нові схеми розводу, що потрібно знати кожному

Однак і тут наші люди намагаються обійти закон.

«Ми з чоловіком вже на пенсії, – розповідає пані Олена (прізвища жінка просила не писати). – Живемо в селi, але, крiм хати, маємо ще квартиру в Івано-Франківську, яку здаємо студентам. Дохід невеликий, та на життя поки що вистачає. Але з цими новими розрахунками вийшло так, що на новий опалювальний сезон нам субсидія не виходила. Тому вирішили розлучитися. Тепер офіційно мій чоловік живе в селі один, має дохід – лише свою пенсію, а ще має право на субсидію. Я теж офіційно тепер сама, тільки прописана в місті».

Звісно, можна зробити простіше. Наприклад, просто не вказувати в дек­ларації, що у вас живуть квартиранти, або ж – не вписувати квартиру взагалі. Однак за приховування інформації про власність і доходи можуть покарати. У кращому випадку – субсидію просто не призначать. Якщо ж вам таки вдалося схитрити, подати у декларації неправдиві дані та отримати субсидію, то будьте готові, що вас перевірятимуть. При виявленні порушень суму, на яку була видана субсидія, доведеться повернути в бюджет. Ці гроші або запишуть в якості боргу за комуналку, або вимагатимуть повернути через суд.

Не працюєш – не маєш

Також у Кабміні вирішили, що ви не можете отримувати субсидію, якщо маєте у власності квартиру, площа якої перевищує 120 кв. м або будинок площею понад 200 кв. м.

На думку урядовців, таке житло відноситься до категорії преміум-класу. Раніше на ці помешкання можна було отримувати субсидію. Для прикладу, в житлі прописувалася одинока пенсіонерка з мінімальною пенсією. У такому разі людина зверталася до комісії щодо надання субсидії на понаднормову площу. Але тепер на житло з такою квадратурою субсидія скасовується. Винятком є дитячі будинки сімейного типу і будинки прийомних сімей.

Читайте також  Розпочинається опалювальний сезон. Українці готові poзлучатися заради субсидії

Власникам житла, площа якого більша за прописану в положенні, в отриманні субсидії точно відмовлять. Принаймні наші люди ще не придумали, як можна схитрити.

Інша справа – якщо ви офіційно безробітний. Справа в тому, що за новими правилами той, хто працює неофіційно, – субсидій отримувати не може.

Якщо працездатна людина не реєструєтеся в центрі зайнятості як безробітна, а в декларації для отримання субсидії у графі доходи пише нулі, держава автоматично приписує три прожиткові мінімуми – 5286 грн. А з такими доходами претендувати на допомогу з бюджету – зась.

Вихід – стати на облік до центру зайнятості.

Особливу увагу в Мінсоцполітики вирішили приділити заробітчанам. Вони навіть заслужили на окремий абзац у положенні. Суть наступна: якщо громадяни не мають доходів і водночас більш ніж 60 днів пробули за кордоном у той період, що враховується для призначення субсидії, їм найімовірніше відмовлять в її отриманні.

Дитина у гуртожиток, чоловік – до мами

Як відомо, розмір субсидії залежить від доходу сім’ї. Тобто, що менші доходи має родина, то нижчими будуть її витрати на комунальні послуги і більшою – її підтримка з боку держави. І щоб не втратити субсидії, люди навіть виписують з квартир найближчих родичів.

«У мене трикімнатна квартира, в ній прописані троє – я, дорослі син і дочка, обоє живуть окремо зі своїми сім’ями, – розповідає франківчанка Марина Зеленчук. – Зарплата у мене – лише 4 тис грн, з яких комуналка з’їсть, за новими тарифами на опалення, як я підрахувала, понад 2 тис грн. І з зарплатами дітей я ні на що не можу розраховувати. Домовилися – і я їх виписала».

«Ми три роки тому переїхали жити в будинок у Вовчинцях з газовим опаленням, але зараз плата за газ становить 5 тис грн – сума непідйомна для нашої сім’ї, враховуючи, що я в декреті, – розповідає Наталія Палійчук. – Ми з чоловіком так і не розписалися, хоча вже виховуємо двох дітей. Він приписаний у мами у Франківську. Але все одно живемо разом. Я оформила субсидію. І за газ тепер плачу 2 тис грн».

А ще Кабмін по-новому регулює розрахунок субсидій для сімей, в яких є студенти. Якщо студент – бюджетник і отримує стипендію, то у розрахунок субсидії включаються розмір цієї стипендії (у вишах – 830 грн). Якщо ж ваша дитина вчиться на контрактній основі, то для розрахунку субсидії її середньомісячний дохід визначають на рівні одного прожиткового мінімуму – 2900 грн.

Читайте також  Президентом України стане не кандидат, а його спонсор

«Я синові так і сказала: якщо на стипендію не потягне, то нехай прописується де хоче. Нічого не заробляє, а нарахують на нього суму, трохи меншу, ніж моя зарплата», – каже Олена Мельник.

В Івано-Франківську досі отримували субсидії 46 тисяч сімей. За новими правилами, частина втратить на це право. А от що з того матиме держава – невідомо.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.