На Прикарпатті знайшли таємничий розмальований скелет дівчини

Українсько-польська експедиція археологів виявила кістки молодої жінки.

Вона жила 4500 років тому. Перш ніж поховати, кістки прикрасили чорними візерунками, передає Science Alert.

Скелет знайшли у селі Пороги Богородчанського району Івано-Франківської області на березі Дністра.

“Коли ми фотографували поховання, наша увага була звернена на регулярні візерунки, такі як паралельні лінії, видимі на обох ліктевих згинах”, – сказав польський археолог Данута Юркевич з Інституту археології Університету Адама Міцкевича в Познані.

“Спочатку ми з обережністю підійшли до відкриття – можливо, сліди залишилися від тварин”, – додав він.

Кістки піддали хімічному аналізу і встановили, що малюнки хтось наніс свідомо. Використав чорну субстанцію, подібну до деревної смоли.

Малюнки нанесли після розкладання тіла. Припускають, що могилу знову відкрили, на кістки нанесли візерунки, а потім хтось знову ретельно виклав кістки в анатомічному порядку.

“Дивно, що процедура прикраси кісток повинна була бути виконана після смерті і процесу розкладання тіла. Це чітко зазначено розташуванням прикрас на поверхні кісток і способом нанесення барвника”, – сказав Юркевич.

Скелети з подібними мітками ніколи раніше не знаходили на території Європи. Знаходили лише залишки татуювань, тому ця знахідка вважається унікальною.

Жінка відігравала важливу роль в своїй громаді. Вона належала до племен кочівників, у яких не було постійних поселень, і вони не залишили жодних будівель, лише поховальні кургани.

Польсько-українська команда археологів знайшла на території давньої грецької колонії Ольвія в Очаківському районі Миколаївської області фрагменти житлового будинку та цінні предмети з IV сторіччям до н.е.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.