На Франківщині голова ОТГ заплатив фірмі дружини більше мільйона за харчі для дітей

З початку 2017 року фермерське господарство «Прометей» дружини голови Матеївецької об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Коломийського району Івано-Франківської області Петра Книшука Орисі Книшук отримало від ОТГ 1,3 млн грн. в основному за продукти харчування для навчальних закладів.
Про це інформує видання «Курс», передають Наші гроші.

За даними видання, такою співпрацею зацікавилася обласна прокуратура, яка звернулася до суду за фактом порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

У цій справі відбулося кілька судових засідань, проте безрезультатно. Голова Матеївецької ОТГ Петро Книшук уникає засідань, а дії правоохоронних органів називає «переслідуванням».

Останнє з таких засідань відбулося 10 липня 2018 року. Тоді Коломийський міськрайонний суд переніс розгляд справи і постановив застосувати до Петра Книшука примусовий привід, щоб доставити обвинуваченого до суду. У самій Матеївецькій громаді цю ситуацію не коментують.

Видання також з’ясувало, що іншими одержувачами коштів громади є Філія «Коломийська ДЕД», директором якого є Василь Мельничук та ТОВ «Альбатрос-2В», засновником якого є Володимир Бегаль. Мельничук та Бегаль – члени виконавчого комітету Матеївецької ОТГ.

Зокрема, йдеться про закупівлю робіт для капремонту вул. Прикарпатська в селі Кропивище. Так, 26 грудня 2017 року сільська рада ОТГ підписала із Філією «Коломийська ДЕД» ДП «Івано-Франківський облавтодор» договір на 204 тис грн., а вже наступного дня відбулася проплата за виконану роботу. За такою ж схемою Філія «Коломийська ДЕД» капітально відремонтувала дорожнє покриття вул. Лесі України в селі Пилипи за 268 тис грн.

ТОВ «Альбатрос-2В» поміняло вікна та двері на суму 154 тис грн. у Залучанському дошкільному навчальному закладі.

«На перший погляд, практика залучення до виконання замовлень місцевих підприємців є позитивною, адже дозволяє наповнювати за рахунок їхніх податків сільський бюджет. Проте проведення закупівель поза конкурсом може призвести до того, що виконком і сільська рада перетворяться на такий собі закритий клуб для освоєння бюджетних коштів, а відтак самі закупівлі можуть набути статусу «договорняків». І перші ознаки такої тенденції ми можемо побачити зараз у Матеївецькій громаді», – вважає аналітик «Антикорупційної Платформи» Остап Бринський.

Читайте також  Вічна пам’ять та слава: У боях за Україну загuнули одразу двоє воїнів з Івано-Франківщини

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.