Члeни комісії, яка визначає відповідальність прокурорам, обзавелись маєтками під Києвом та апартаментами в США

Члeни кваліфікаційно-дисциплінарної комісії, яка визначає відповідальність прокурорам, обзавелись маєтками під Києвом та апартаментами в США. Про це повідомляють журналісти програми “Схеми”, передає Gazeta.ua

Комісія прокурорів складається з 11 осіб. Вони оцінюють фаховість тих, хто хоче працювати у прокуратурі. Ця ж комісія визначає дисциплінарну відповідальність для прокурорів, якщо є порушення в їхній роботі, переводить і навіть звільняє їх із посади.

Журналісти наводять приклади власності членів комісії.

Наприклад, будинок площею понад 370 кв. м у селі Гатне під Києвом належить родині члeна прокурорської комісії Олександра Ковальчука. Згідно з даними офіційної біографії, Ковальчук не працював у бізнесі, а мав роботу викладача та судді.

Будинок на 330 кв. м із басейном у селищі Лісники (теж на під’їзді до столиці) – у власності сім’ї іншого члeна комісії, Анатолія Коваленка.

Та справжній контраст між стилем життя та офіційними доходами журналісти помітили в одного з найвпливовіших члeнів прокурорської комісії – Віктора Шемчука. Він працює заступником голови комісії, до того все життя також працював у державних оpганах.

Шемчук починав зі стажиста і помічника прокурора в прокуратурі Тернополя, далі упевнено крокував кар’єрними сходами, дійшовши аж до посади виконувача обов’язків генерального прокурора за президентства Ющенка. Встиг побути народним депутатом від блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”, і навіть за Януковича майже півроку очолював Львівську область.

Нерухомість, якою обзавівся службовець разом із дружиною, вражає:

садовий будинок у Криму під 300 кв. м;

будинок і квартира у Тернополі;

2 земельні ділянки по 0,5 га кожна в Івано-Франківський області;

будинок на майже 270 кв. м у місті Ірпені під Києвом.​

Яким чином родині Шемчуків вдалося зібрати на все це гроші, незрозуміло.

Читайте також  ХТО БРАТИМЕ УЧАСТЬ У РОБОТІ КОМІСІЙ ЩОДО АТЕСТАЦІЇ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ПОЛІЦІЇ ОБЛАСТІ (СПИСОК)

Із 2013-го, за 4 роки офіційні доходи Шемчука становили менше ніж 2 млн грн, згідно із даними з податкової.

Дружина чинного заступника комісії прокурорів за цей час взагалі доходів майже не отримувала. Фірма, в якій вона є співзасновницею, також прибутків не показувала.

Журналісти знайшли ще низку об’єктів, оформлену на третіх осіб. І не лише в Україні.

У своїй декларації Шемчук вказує, що винаймає з родиною квартиру в Києві – апартаменти з підземним паркінгом у малоповерховій новобуді.

Утім, видатків на оренду цієї квартири Шемчук не декларує.

За документами, апартаменти оформлені на Сергія Протченка. Він працював помічником Шемчука на громадських засадах, коли той був депутатом Верховної Ради.

Право власності на квартиру, де нині живе Шемчук, Протченко оформив на себе у 2016-у, хоча за останні 5 років його офіційний сукупний дохід становив лише 70 тис. грн.

“Якщо особа сама придбала це майно, але записує його на формальних людей і подає це як користування чи оренду – це ситуація, яка має ознаки незаконного збагачення. Укладаються фіктивні договори з особами, певні домовленості, коли просто особи, які ніяким чином не причетні, але просто інколи дають свій паспорт та код для того, щоб на них оформили це майно”, – пояснює юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

Американська мрія. За 30 км від Маямі у американському містечку Авентура штату Флорида на узбережжі Атлантичного океану біля затоки розташований житловий комплекс Alaqua Condominium.

Тут і басейн у внутрішньому дворику, і пальми, і причал для катерів та яхт.

Схоже, що саме тут за часів президента Януковича придбав елітну нерухомість на той час народний депутат Віктор Шемчук: згідно з даними офіційного американського реєстру, чоловік із таким іменем і прізвищем на початку 2011-го за $ 219 тис. купив у цьому комплексі квартиру на 120 кв. м із 2 спальнями та ванними кімнатами.

Читайте також  На Харківщині 7-річний хлопчик пів року провів в окупації без батьків: деталі

Уже за 2 роки цю нерухомість Шемчук продав. Але офіційно задокументована сума угоди дуже дивна – всього $2 тис., що в 100 разів менше вартості квартири при купівлі.

Утім, продавши за дивних обставин апартаменти на 185 вулиці в Авентурі, родина Шемчуків позбулась своїх американських адрес не повністю.

Буквально за кілометр від цього місця розташований інший житловий комплекс – MYSTIC POINTE. Це багатоповерховий клубний будинок з 4 висотками-вежами.

​В одній із них у 2010-му на останньому поверсі придбала пентхаус на 128 кв. м із панорамним виглядом на океан за $325 тис. на той час 21-річна українська студентка Аліна Люба, племінниця Шемчука.

2 роки тому генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що в ГПУ діятиме політика доброчесності – якщо щодо співробітника немає негативної інформації, підтвердженої службовою перевіркою, він вважається таким, що пройшов перевірку.

Також у Генеральній прокуратурі вивісили анкети доброчесності прокурорів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.