МЗС прокоментувало «російський паспорт» звільненого українського політв’язня

Звільнений із російської в’язниці українець Олександр Костенко в’їхав до України за українським паспортом.


Про це під час брифінгу заявив Державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць, коментуючи чутки про наявність у Костенка російського громадянства, передає УП.

«Я можу підтвердити офіційно, що Олександр Костенко є громадянином України, і це визнано також російськими органами. І в’їхав він на територію України за своїм українським паспортом», – зауважив Заяць.

Також він сказав, що не знає, чи є в Костенка російський паспорт.

«Мені не відомо, чи є в нього російський паспорт, але адміністрацією пенітенціарного закладу йому було при звільненні повернуто його український паспорт… Якби росіяни не визнавали його українського паспорту, вони б, очевидно, не дозволили йому виїхати», – додав секретар МЗС.

Водночас, коментуючи те, що Костено раніше фігурував у кримінальній справі в Україні, Заяць зазначив, що «міністерство не є правоохоронним органом».

«Справа, яка була раніше відкрита, чи вона продовжує розслідуватися, чи вона закрита, мені і моїм колегам в міністерстві не відомо», – сказав він.

Секретар наголосив, що МЗС «не дає правових оцінок, не є слідчим органом, не має навіть доступу до даних слідчих дій» та порадив звертатись із запитаннями до правоохоронців.

Водночас, Заяць припустив, що Костенко не перебуває в розшуку, враховуючи, що російські прикордонники його не затримали.

«Нам не відомо, щоб Олександр перебував в розшуку. Я думаю, що якби особа перебувала в розшуку, очевидно, ми б отримали запити від правоохоронних органів», – пояснив він.

Нагадаємо, у п’ятницю, 3 серпня, кримський активіст Олександр Костенко вийшов на свободу з російської виправної колонії №5 в місті Кірово-Чепецьк Кіровської області.

Читайте також  Зaкօнօпpօєкт вжe гօтօвий! Чи cлyжитимe мօлօдь з 18 дօ 25 pօкíв, читaйтe в кօмeнтapяx

Як повідомила український омбудсмен Людмила Денісова, політв’язню Олександру Костенко облаштували тимчасовий прихисток в одному зі столичних гуртожитків.

6 серпня Ірина Геращенко заявила, що Олександр Костенко вже перетнув російсько-український кордон з українськими дипломатами та консулами. Водночас, він почувається втомленим, має перелом руки і потребує допомоги.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.