Відлуння 90-х, або Ким був надвірнянський авторитет «Махно»

Як уже повідомлялось, у ніч на 6 серпня на Прикарпатті, у селі Стримба, вбили кримінального авторитета 90-х років.
Спеціально для WestNews Михайло Райкосовський розповів, що в 90-ті роки на Надвірнянщині діяло кілька, так званих, організованих злочинних груп, які конкурували між собою за сфери впливу на підприємців з метою отримання поборів.

“Загалом, до 1999 року більшість членів цих ОЗГ потрапили під руку правосуддя. Відбувши терміни ув’язнення, більшість колишніх рекетирів вирішили порвати з минулим. Обзавелися сім’ями, поїхали на заробітки, відбулися успішними підприємцями, стали релігійними та політичними діячами. Тобто, чесно працюють, сплачують податки, зрідка балують себе грою в карти чи нарди… Та залишилися такі, котрих кримінальне минуле не бажало відпустити. Час від часу надходили звістки про те, що той чи інший, раніше відомі як «кримінальні авторитети», припинили свій життєвий шлях за тих чи інших обставин. Хтось канув в лету в Росії, деякі в місцях позбавлення волі. Таким чином, на Надвірнянщині настало тривале затишшя”, – каже чоловік.

Підприємці отримали змогу забути про кримінальний рекет, правоохоронці мали підстави звітувати про те, що організована злочинність в районі зникла. Окремі прояви її не мали серйозного впливу на зміни в криміногенній ситуації.

Проте вбивство громадянина Володимира Пилипчука, відомого на псевдо «Махно», в селі Стримба викликало неабиякий резонанс.

“Раніше був судимий, відбув покарання. Після звільнення довший час перебував на території Росії. Повернувшись на Україну, намагався зайняти якесь місце «під сонцем». Йому це важко вдавалося, оскільки всі «вільні полички» були вже зайняті. Як заведено в кримінальному середовищі, в таких випадках назріває протистояння «за переділ територій». Якщо взяти до уваги, що на протязі року в Надвірній мали місце підпали автомашин та майна, в тому числі й особам з кримінальним минулим – зрозуміло, що теорія поділу сфер впливу таки має підстави на існування. Махна ж зразили зарядом дробу (чи картеч) і десь серед ночі пострілом через вікно. В той час стояла серйозна непогода – звук пострілу, зрозуміло нею був заглушений. Кажуть, що перед тим він мав розмову по стільниковому з дружиною, котра попередньо, разом з дітьми, перебувала у від’їзді. Можливо, відчував небезпеку – та тепер то вже не встановити по правді,” – каже чоловік.

Читайте також  1,5 тисячі будинків у селі на Надвірнянщині нелегально врізалися в газопровід, - "Укрнафта"

Пан Михайло розповідає, що є підозра, що в хаті, де сталося вбивство, був відкритий газовий кран. Ймовірно, вбивця, сподівався на те, що вибух газу знищить вагомі сліди та ускладнить слідство. Хоча, люди з місцевого кримінального середовища, в більшості сходяться на версії, що мало місце кревної помсти за справи майже 20-річної давності.

“Хтось тоді когось «здав» та відбувся малим терміном ув’язнення. Хтось інший «відкатав сповна по всій суворості закону»… Справа встановлення істини за слідством,” – розповідає далі.

WestNews продовжує cлідкувати за подальшим перебігом справи. Зокрема, очікуємо інформації від правоохоронних органів, хто ж справді вбив “Махна” і з якою метою.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.