Калушанам пропонують перепоховати прах Богдана Бандери, який закопаний на городі

З відкритим листом до керівництва Івано-Франківської області, Калуської РДА та Середньоугринівської сільської ради звернувся уродженець Калуша, кавалер ордену «Хрест Івана Мазепи», а нині мешканець Миколаєва Ян Чарнецький.


Як ідеться в блозі Яна Чарнецького «Богдан Бандера — калушанин», Богдан Андрійович Бандера є найбільш втаємниченим з трьох братів Степана Бандери та, водночас, найбільш пов’язаним з містом Калуш. Від 1926 року до 1932 року він навчався в Калуській школі «з червоної австрійської цегли» (нині — Калуська школа №1), пишуть Вікна.

У вересні 1943 року Богдан Бандера очолив молодіжну мережу ОУН (б) Херсонської округи, котра підпорядковувалась Миколаївському проводу. 11 березня 1944 року Богдана Бандеру вбили червоноармійці Сибірської дивізії в селі Піски Баштанського району Миколаївської області на подвір’ї Тамари Задираки. Наступного дня селяни його поховали на городі цієї ж мешканки села.

Навіть після всіх декомунізацій, чотирьох років війни з РФ, пропозиції голови Миколаївської ОДА повісити на місцевій облраді червоно-чорний прапор в селі Піски немає ані вулиці Богдана Бандери, ані жодного пам’ятного знаку на місці його мученицької смерті, йдеться в блозі.

У відкритому листі Яна Чарнецького голові Івано-Франківської ОДА Олегу Гончаруку, голові Калуської РДА Наталії Бабійта Середньоугринівській сільській раді зокрема йдеться:

«Керівництво Миколаївської облдержадміністрації, Баштанської райдержадміністрації, села Піски, Баштанського району ігнорує пам’ять петлюрівців, григорівців, учасників «Зимового походу», діячів ОУН, загиблих в Миколаївській області протягом 1918 – 1956 років в боротьбі за незалежну Україну.
Для підвищення туристичної привабливості області голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко пропонує рекламувати вигаданого героя коміксів Конана Варвара в якості колишнього мешканця Миколаєва. Водночас, пам’ять про реальних героїв – українців, сотні котрих пов’язали власне життя з Миколаївщиною, нікого, на жаль, не цікавить.
Тому пропоную Вам звернутись до Миколаївської ОДА, Баштанської РДА, Пісківської сільради з пропозицією про перепоховання праху Богдана Бандери на його Батьківщині – в селі Старий Угринів, на території історико-меморіального музею Степана Бандери. Богданові Бандері пора повертатись з Миколаївщини додому. Його похідна група виконала власну місію: Україна є незалежною державою».

Читайте також  Стали відомі подробиці ДТП за участю автомобіля 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. ФОТО

Керівництву Миколаївської облдержадміністрації не потрібні залишки Богдана Бандери на території області. Пам’ять про родину Бандер — видатних калушан — потребує належної пошани, наголошує Ян Чарнецький.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.