У прикарпатському коледжі, який двічі обвалювався, знову навчатимуться діти

Коломийський економіко-правовий коледж, у якому стався обвал стіни, розпочне навчальний рік за давно затвердженими навчальними планами та із повною чисельністю студентів, запевняє директор коледжу Роман Гарат.

“Кількість приміщень достатня для повноцінного навчального процесу, до початку навчання запрацює нова їдальня. Ось тільки доведеться якось обходитися без актового залу, який був величезним”, пише Фіртка з посиланням на Дзеркало медіа.

Торік у травні стався обвал центральної частини фасаду будівлі навчального закладу. Ніхто не постраждав. Цьогоріч на початку червня осіла дахова покрівля над зруйнованим вже фасадом. Тепер будівельники працюють над зачисткою стін, які постраждали.

“Коли ж почнеться відбудова – сказати важко, – каже директор. – Міністерство освіти пообіцяло якнайшвидше виділити кошти. Частину грошей для поточних будівельних робіт ми вже отримали й освоюємо”.

Директор коледжу показав журналістам “Дзеркала” проектно-кошторисну документацію на відбудову корпусу, в якій описано всі необхідні для використання будівельні матеріали. На думку директора, раніше було прогавлено помилку будівельників у використанні матеріалів при зовнішньому утепленні стін, внаслідок чого стіни відсиріли й не витримали навантаження. Зрештою, ким, коли і де була допущена похибка, стане ясно після завершення кримінального провадження.

Щодо безпечності проведення навчального процесу, то вона доведена висновками державного підприємства “Карпатський експертно-технічний центр держпраці”, який провів технічне обстеження будівельних конструкцій тієї частини коледжу, яка не постраждала. У звіті чітко сказано, що та частина надійна й безпечна в експлуатації. Аварійна ж частина будівлі ізольована, туди прохід заборонено для студентів і для персоналу.

Коломийський економіко-правовий коледж є структурним підрозділом Київського національного торгово-економічного університету. Територія коледжу і сама споруда належить університету. Є державний акт на право постійного користування земельною ділянкою. Це означає, що місто Коломия жодних нормативних важелів упливу на коледж не має. Отже за життєдіяльність закладу місто не несе жодної відповідальності. Так журналістові “Дзеркала” й пояснив заступник міського голови Володимир Бойцан.

Читайте також  Зеленський звільнив Богдана та призначив нового керівника Офісу президента

А от щодо дозволів на проведення навчального процесу, тут існує плутанина. Раніше “зелену вулицю” мусили давати різні контролюючі служби. Від 2013 року більшість перевірок відмінено. Залишилася перевірка на протипожежну безпеку. За словами начальника Коломийського міськрайонного відділу Державної служби з надзвичайних ситуацій Ігоря Вацика, коли стався обвал, ця служба заборонила експлуатацію приміщення.

“Після того до нас ніхто з коледжу не звертався”, – сказав нам по телефону пан Вацик. А ось директор коледжу Роман Гарат каже інакше, а для підтвердження своїх слів показує припис коломийських еменесників, датований квітнем 2018-го, у якому вказано на незначні порушення, які треба виправити. Отже, перевірка таки була – планова. Суттєвих порушень – не виявила. Дирекція обійшлася символічним штрафом у сумі 50 гривень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.