Батьки налякані масовим отруєнням: до школи не прийшли майже 250 дітей

Другу добу кілька десятків школярів скаржаться на нудоту, підвищену температуру та розлади травлення. 18 ушпиталили. Медики заспокоюють: стан дітей стабільний і нетяжкий. А от причина масового захворювання досі невідома. Такий інцидент дуже налякав батьків учнів.

Кожен третій учень сьогодні до школи не прийшов. Не дорахувалися 250 дітей. І хоча багатьох просто не пустили батьки з міркувань безпеки, щонайменше кілька десятків – точно занедужали.

“Підняли дитину збирати в школу – він почав скаржитися на те, що нудить. Почалася блювота і почалася діарея. Лікар прийшов, подивився, сказав, що схоже на ротавірус”, – говорить бабуся школяра Вікторія Овчаренко.

Почалося все зранку напередодні – дітям з різних класів цієї школи одним за одним ставало погано.

“Дівчинка спочатку почала сильно кашляти, а потім вирвала просто на уроці. Хлопцям теж стало погано після цього”, – згадує учениця третього класу Марія Чабанова.

“Зранку почалась рвота. Це почалось з дітей початкових класів. Один, два, потім кількість збільшувалась. До кінця вечора діти рвали. Ми викликали батьків”, – говорить в.о. директора школи №62 Олена Назаренко.

Нові хворі з’являються і сьогодні. Багатьох лікують вдома. У лікарнях 18 дітей. Їхній стан оцінюють як середній та задовільний. Попередній діагноз – гостра кишкова інфекція. Та що саме викликало масове занедужання, медики напевно сказати не можуть.

“Передавання таке масове можливе при вірусних проблемах. Поки залишається відкритим діагноз. Кишкова інфекція. Ротавірусна – теж кишкова. Інша справа – збудник поки не встановлено”, – каже завідуюча відділенням лікарні №1 Алла Грицаєнко.

Поки немає результатів досліджень, батьки намагаються самотужки з’ясувати причину масового занедужання:

“Купили в аптеці тест на ротавірус, провели аналіз в домашніх умовах. Він показав негативний результат”.

Читайте також  На Прикарпатті жінка вдарила сокирою дівчинку та викрала немовля і 3-річну дитину, щоб вивезти на схід

“Ми не знаємо, що нам думати. Або це кишкова паличка, або інфекція, або новий вірус, про який ще нічого не відомо”, – каже мати школярки Наталя Чабанова.

Попри масове занедужання, і школа, і їдальня працюють. У навчальному закладі пояснюють: оскільки не встановлена причина, зупиняти роботу немає підстав. У будівлі нині збирають проби для дослідження. Передусім – в їдальні.

Водночас батьки кажуть: ще до приходу перевірки тут усе ретельно продезінфікували. Зразків страв, що діти їли напередодні появи симптомів, теж немає. Бо термін зберігання сплив.

Харчування забезпечує приватна компанія. Там переконують, що це не їхня провина.

“Дітям стало погано ще до вживання їжі. Від восьмої ранку їм було погано, нудило. Відомо, що дітям навіть тим, які ніколи не їдять в їдальні”, – говорить регіональний директор компанії-постачальника продуктів Оксана Біла.

Та перевіряють не лише їдальню. Навіть проби водопровідної води беруть.

“Перевіряємо навчальний заклад повністю, починаючи з території, і класи, і навчальний процес. В тому числі й харчоблок”, – розповідає начальник відділу обласного управління Держпродспоживслужби Неля Полюхович.

Результати досліджень мають бути за два дні. Розслідування розпочала й поліція. Та багато батьків вже вирішили: допоки достеменно не встановлена причина, дітей до школи не поведуть.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: