Фірма екс-міністра регіонала виборола прикарпатські надра у Верховному суді

Верховний суд залишив без задоволення скаргу Державної служби геології та надр на рішення Окружного адміністративного суду та апеляційного судів Києва, якими зобов’язано видати ТОВ «ПАРІ» спеціальний дозвіл на видобування нафти, газу, розчиненого у нафті Чемигівської площі в Івано-Франківській області.

Про це йдеться у постанові суду від 5 вересня, інформує Фіртка з посиланням на Судовий репортер.

Окружний адмінсуд Києва 15.11.2017 і Київський апеляційний адмінсуд 01.02.2018 позов компанії «ПАРІ» задовольнили та зобов’язали Держгеонадра видати спецдозвіл.

Держгеонадра подала касаційну скаргу, посилаючись на те, що суди перебрали на себе повноваження дозвільного органу, що суперечить завданням адміністративного судочинства, Конституції України та судовій практиці. На думку скаржника суди втрутились в дискреційні повноваження Держгеонадра.

Фірма «ПАРІ» вважає, що дозвіл на користування надрами їй безпідставно не видають всупереч чинному наказу тої ж таки Державної служби геології та надр від 01.04.2016. За надання цього спецдозволу «ПАРІ» вже оплатила.

Судом встановлено, що компанія звернулась про отримання спецдозволу в січні 2016-го.

Держгеонадра звернулась до Івано-Франківської облради за погодженням спецдозволу. Але протягом встановленого строку відповідь від облради не надійшла. 1 квітня 2016 Держгеонадра прийняла наказ про видачу спецдозволу.

Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 5 квітня 2016 погоджено надання спеціального дозволу на видобування нафти, газу, розчиненого у нафті Чемигівської площі в Івано-Франківській області ТОВ «ПАРІ».

У червні 2016-го компанія оплатила надання спеціального дозволу на користування надрами Чемигівської площі.

Однак у подальшому Держгеонадра спецдозвіл так і не видала і «ПАРІ» звернулась до суду.

Суди попередніх інстанцій виходили з того, що накази Держгеонадра і Мінекології є чинним і не скасовувалися. Посилання Держгеонадра на відсутність погодження облради суди визнали безпідставними, розцінивши ненадання відповіді як погодження.

Читайте також  Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: хто отримає майже 10 тисяч на місяць

Верховний суд погодився з цими висновками. На його думку, після прийняття наказу від 1 квітня 2016, яким фактично було надано такий дозвіл, у Держгеонадра відсутній інший варіант поведінки ніж видати дозвіл.

Кінцевим бенефіціаром «ПАРІ» є екс-міністр екології Микола Злочевський.

Нагадаємо, що 27 серпня Солом’янський суд Києва за заявою адвоката ТОВ «ПАРІ» встановив для НАБУ процесуальний строк у 2 місяці для проведення слідчих дій, а саме допиту нардепа Тетяни Чорновол і дослідження документів, які є в її розпорядженні та прийняття рішення про закінчення досудового розслідування у справі екс-міністра екології Миколи Злочевського.

Йдеться про справу від 16.06.2015 за фактом використання службовими особами Міністерства екології та природних ресурсів України свого службового становища під час видачі спеціальних дозволів на користування надрами ТОВ «ПАРІ», ТОВ «Еско-Північ», ТОВ «Перша українська газонафтова компанія», ТОВ «Алдеа- Україна», ЗАТ ВК «Укрнафтобуріння», ТОВ «Кримтопенергосервіс», ТОВ «Газойлінвест», ТОВ «Компанія Азов-ойл», ТОВ «Надрагаз» та ПАТ «Техноресурс».

1 серпня 2017 року процесуальний керівник – прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив кримінальне провадження за відсутністю складу злочину.

15 червня 2018 суд скасував постанову прокурора про закриття справи екс-міністра екології Миколи Злочевського, оскільки не допитана заявник – народний депутат Тетяна Чорновол.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.