Прикарпатська лікарка розповіла, як вберегтися від сказу

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, що характеризується ознаками ураження мозку, нервової системи, запалення сірої речовини головного і спинного мозку, паралічами і абсолютною смертністю.


За оцінками ВООЗ, вона входить до п’ятірки найбільш небезпечних зооантропонозів. Незважаючи на значний світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, сьогодні сказ зареєстровано у 113 країнах світу, щорічно гине понад 50 тисяч осіб і понад один мільйон тварин.

Джерелом збудника сказу найчастіше виступають лисиці (38,7%), коти (25,6%), собаки (20,0%), свійські сільськогосподарські тварини (11,8%), а також кажани. Найчастіше кусають собаки, рідше кішки і дикі тварини. Більшість укусів тварин слід вважати небезпечними в плані зараження сказом, тому що на момент укусу тварина може не мати зовнішніх ознак захворювання.

“Для виникнення захворювання у людини має значення місце укусу і характер ран. Особливо небезпечні укуси в голову, обличчя та кисті рук, тобто місця, близькі до спинного і головного мозку. Інкубаційний період при сказі у людини коливається від 14 днів до 6-12 місяців”, – розповідає лікарка Галина Юрнюк, передає “Галка“.

Кожній людині, щоб запобігти захворюванню на сказ, необхідно дотримуватися наступних правил:

• не контактуйте з бездомними та дикими тваринами, розповідайте дітям про небезпеку таких контактів;

• не провокуйте тварин на укуси: не намагайтеся годувати, надавати допомогу невідомим, бездомним тваринам, дражнити їх;

• уникайте скупчень бездомних собак;

• при укусі або ослиненні підозрілою твариною промийте рану водою з милом, краї рани обробіть розчином йоду;

• своєчасно робіть своїм домашнім тваринам щеплення проти сказу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.