Генплан далекий від реальності: Франківські архітектори забракували новий проект від “Діпромісто”

В Івано-Франківську розпочалось засідання архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування, архітектури та культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради з питання коригування генерального плану міста Івано-Франківська, суміщеного з історико-архітектурним опорним планом.

Нагадаємо, попередньо вкінці серпня відбулися перші публічні обговорення щодо коригування генплану. Тоді під час обговорень мешканці міста зазначали, що київські фахівці, готуючи генплан, не виходили на місця. Мовляв, в запропонованому генплані багато порушень та неточностей.

Під час других обговорень іванофранківці пригрозили “революцією”, якщо їх думки не будуть враховані в новому генплані.

Останній раз генплан оновлювався в 2001 році. Пізніше були спроби, але генплан не пройшов сесію міськради. Як відомо, розробляв новий проект генплану київський інститут “Діпромісто” на замовлення Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради.

Сьогодні, свою думку щодо генплану міста скаже оновлена містобудівна рада, до якої увійшли директор Департаменту, його заступник, начальники управлінь, члени депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин та низка архітекторів.

На обговорення прибули й фахівці, творчий колектив Діпроміста. Фахівець Володимир Муха зазначив, що був проводений комплексний аналіз в тому числі і екологічна ситувція в місті. До негативного – місто обмежене в території і це питання не було вирішине, місто щільно забудоване, потрібно вишукати 75га для озеленення.

“Генплан – це не просто документ, який ми зробили, а документ який означає над чим місто має працювати і в якому напрямку розвиватися. В першу чергу, це червоні лінії територіі міста”, – відзначив фахівець.

Щодо транспортно розв’язки міста, то найбільший машинопотік по вулицях Галицька, Незалежності та Мазепи.

Передбачається два мостові переходи по Бистриці Солотвинській та будівництво в центральній частині міста кільця Північний-Південний Бульвар. Також передбачається реконструкція 17 кілометрів магстральних вулиць.

Читайте також  Суд призупинив затвердження генплану Івано-Франківська

Приблизно ща підрахунками в місті 60тисяч автомобілів. Передбачають що буде 310 автомобілів на 1000 мешканців, зараз це 260 авто.

За словами одного із фахівців “Діпромісто”, у Франківську на 233 тисячі населення площа складає 3 тисячі.

“Це дуже мало, місто дуже зажате. 85%територіі забудоване”,- відзначила пооектант.

Також в місті є проблеми із соціальними закладами: школами, садочками та поліклініками.

Крім того, щодо забудови міста наразі площа на одну людину складає 25 квадратів, що вище показника по Украіні. Пошук територій для забудови пропонують вирішувати за рахунок земель приміських сіл або садово-городних товариств, перевівши землі з сільськогосподарського призначення під забудову.

Вирішувати проблему садків і поліклінік пропонують за рахунок будівництва їх в багатоквартирних будинках-кварталах.

Пропонують розширювати кладовище у Чукалівці, щоб забезпечити 60 га. землі для поховань. Але при цьому ще 17 га. треба вишуковувати натериторії міста.

Щодо інженерних мереж, то місто забезпечене водою на 97%. Серед недоліків – у річках понижується рівень води. Також наявні аварійні мережі та тупикові ділянки. Щоб забезпечити повністю питною водою потрібно будівництво додаткових рнзервуарів та збільшення водозабору.

Крім того пропонують відокремити каналізацію дощову від фекалійної.

Після доповіді проектантів “Діпромісто”, слово взяли місцеві архітектори.

“Цей генплан – консервація сучасних проблем міста, окрім врахування інтересів зпбудовників. Транспортна розв’язка гірша, ніж у генплані 2001 року. Через 10 років місто задихнеться в транспорті” – відзначив Олександр Микуляк.

Крім того, каже, немає жодного місця для стоянки транспорту.

“Я, коли перший раз глянув, не зрозумів, що з нашим містом. А виявляється в генплані не внесли приміські села тим більше, що зараз говоримо про реформи і створення ОТГ”, – каже Микуляк.

Читайте також  Як франківський тролейбус “знімав” свою поїздку на відео

Щодо паркінгів, то фахівці “Діпромісто” кажуть, що з точки зору логіки облаштування паркінгів на в’їзді в місто нерозсудливе, адже ніхто не буде пересідати на тролейбус щоб іхати зі швидкістю авто.

Міські архітектори відзначають, що проектанти могли порадитись з місцевими фахівцями.

“Генплан робився відірвано від реальності”, – відзначають аріхтекотри. Та обурюються, що проектанти віддали багато землі під багатоквартирну забудову, але не вирішили питання транспортної розв’язки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: