Сморід не спіймати. Чому франківці скаржаться на завод «Імперово Фудз»

Люди скаржаться, на завод «Імперово Фудз».
Терпіти сморід вони більше не можуть, а в контролюючих інстанціях отримують лише одну відповідь: «Порушень не виявлено».

Пише Репортер.
ТОВ «Імперово Фудз» є одним з найбільших виробників сухих яєчних продуктів в Україні, у Івано-Франківську працює з 2007 року. На сайті компанії зазначається, що потужності заводу дозволяють переробляти близько 6 млн яєць щодня. Але такі масштаби переробки, напевно, нікого б не лякали, якби ж воно не смерділо.

«Час від часу, особливо по вихідних, виходжу з дітьми на прогулянку, але одразу ж повертаємось додому через запах, – розповідає жителька вулиці Кобилянської Роксолана Кордунська. – Сморід такий, що очі виїдає. Може смердіти дві-три години, якщо погода вітряна, то минає швидше. Минулої п’ятниці я поверталася з роботи, то запах відчувався ще з Вовчинецької. Ми вже зверталися і в санепідемстанцію, і у відділ з питань надзвичайних ситуацій, але найбільше смердить у вихідні, коли ці служби не працюють».
«Запах – як від тухлих яєць, їдкий, противний, – каже Галина Соколовська, мешканка вулиці Макогона. – Ми тим дихаємо і навіть не знаємо, чим саме. Смердить, правда, не завжди, а в певні дні. Не можемо зрозуміти, від чого воно залежить, може, вони якусь переробку викидають чи що?».

В результаті людям доводиться ховатися по хатах, бо довго витримувати на вулиці просто нереально.
Як розповів керівник державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Руслан Савчук, про проблему із запахом їм відомо вже давно, однак… порушень там немає.

«Ми проводимо моніторинг атмосферного повітря по всій області, і в Івано-Франківську теж, – говорить Руслан Савчук. – В нас є перелік магістралей, де скупчення транспортних засобів, і там ми проводимо заміри повітря. Але якщо до нас звернеться людина із заявою чи скаргою, ми виїдемо на місце і в порядку державного моніторингу безоплатно проведемо заміри повітря. До нас надходили скарги на запах ще кілька років тому, коли я працював на посаді головного санітарного лікаря Івано-Франківська. Тоді ми виїжджали на місце комісійно, та, на жаль чи на щастя, не виявили перевищень концентратів у повітрі».

Читайте також  На Прикарпатті підтверджений перший випадок смерті від коронавірусу

За словами Савчука, найчастіше люди просто запізно звертаються у контролюючі служби. Наприклад, запах був вночі, а вони телефонують вранці наступного дня.

«Зрозуміло, що за такий проміжок часу вітер вже розніс той сморід, – каже керівник центру. – Тому ми просимо людей телефонувати нам одразу ж, як вони зачули той запах, і ми в оперативному порядку виїдемо та проведемо заміри. В ідеалі було б добре, аби хтось із мешканців мав мій контакт­ний номер телефону і телефонував, коли є вже така ситуація у вихідні – ми приїдемо».

Окрім того, люди завжди можуть телефонувати за номером 75-04-07, де заявку прийме черговий лабораторного центру.
Повідомляти про проблему закликає і начальник міського управління з надзвичайних ситуацій Ігор Влізло. Адже поки вони не матимуть на руках доказів, що є якісь відхилення, доти й не можуть пред’явити підприємству якихось претензій.

«Перш за все люди повинні телефонувати в службу оперативного реагування за номером 15-80, – говорить Влізло. – У нас вже створена робоча група, яка займається цим питанням. Однак, ми можемо звертатись до підприємця лише після того, як виявимо порушення. У висновках лабораторних досліджень зазначається: «вміст парів аміаку та сірководню знаходиться у межах гранично допустимих концентрацій». Але ми розуміємо, що запах все одно створює дискомфорт для мешканців мікрорайону».

Влізло каже, до адміністрації заводу нещодавно направили звернення за підписом заступника міського голови Богдана Білика з проханням вжити заходів щодо усунення неприємного запаху.
«Поки ніякої відповіді від керівницт­ва підприємства ми не отримали, – розповідає Ігор Влізло. – Та на другому етапі, якщо ми все ж таки виявимо порушення, то будемо директора заводу запрошувати у міськвиконком для бесіди. Але проблема в тому, що всі ті гази підприємство випускає вночі або ж під ранок, а поки приїдуть фахівці – запах вивітрюється».

Читайте також  У Франківську виконком затвердив дату старту опалювального сезону

«Нещодавно ми отримали скарги від мешканців прилеглих до «Імперово Фудз» вулиць: Сагайдачного, Квітки-Основ’яненка, Хмельницького, Промислової, – каже керівник робочої групи, начальник відділу енергозбереження та екології управління економічного та інтеграційного розвитку Зіновій Никорак. – Вже тричі виїжджали для перевірки за різними адресами. В одному випадку нам таки вдалося зафіксувати перевищення допустимої норми сірководню в повітрі. Щоправда, перевищення було незначне і не представляє загрози для здоров’я, тим не менше, це неприємно. Окрім того, нам досі невідомо, на якому етапі виробництва ці викиди потрапляють у повітря. Найближчим часом плануємо підготувати ще одного листа до керівництва заводу, до якого додамо копії звернень від людей».

Він зауважив, що для того, аби проконтролювати роботу «Імперово Фудз», потрібно отримати окремий доз­віл від Кабміну.
Адже контролюючим органам нині заборонено проводити перевірки підприємств. Та якщо скарги від людей надходитимуть і надалі, то управління економіки може призупинити роботу підприємства згідно зі статтею 12 закону «Про охорону атмосферного повітря».

«Хоча цей процес досить тривалий, – каже Никорак. – Але підприємство не може отримувати прибутки і водночас робити нестерпним життя мешканців довколишніх вулиць».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: