Битва синоптиків: ця зима буде найхолоднішою чи найтеплішою?

У перші дні жовтня осінь впевнено заявила про свої права – сонце пішло, забравши з собою спогади про літо і нагадавши, що зовсім скоро доведеться кутатися в теплі светри і шарфи, а вечори, замість прогулянок на свіжому повітрі, буде приємніше проводити з чаєм і теплим пледом. Сира погода, шквальні вітри, дрібний дощ, швидке настання темряви і лякаючі прогнози в Інтернеті про те, що нас чекає найхолодніша зима за останню сотню років, фарбували депресивні відтінки в настроях городян в ще більш темні тони. Одна надія, що прогнози в інтернеті не завжди бувають вірними. Наприклад, ті ж “європейські вчені” обіцяли сибірські затяжні морози і в минулому році, а зима була досить м’якою, хоч і затяжною. Чи варто хвилюватися і запасатися зайвим обігрівачем, чи можна розслабитися. синоптики обіцяють підвищення температури майже до 20 градусів вже з 4 жовтня.

Холоди прийдуть в кінці зими

Народний синоптик Леонід Горбань вельми здивувався, дізнавшись про погодні страшилки в інтернеті і порадив: “Не беріть в голову”.

Горбань складає прогнози погоди за старовинною методикою з архіву Запорозької Січі, що дісталася йому у спадок від прапрадіда-барона, який присвятив своє життя таким розрахунками. Прогноз складається, виходячи з розрахунку числових рядів планет Сонячної системи, що впливають на клімат і все живе на Землі – в залежності від того, де в певний період розташована конкретна планета. Таблицю з інформацією про місцезнаходження планет Сонячної системи по днях синоптики надають в Київській обсерваторії. За словами Горбаня, цією методикою не володіють синоптики в Гідрометцентрі, вона доступна тільки священнослужителям вищого рангу лише в трьох місцях в світі: на Афоні, в Єрусалимі та в Підмосков’ї, її секрет зберігають в сім’ї. Розташування планет в цей раз не дає приводів сумніватися в тому.

Читайте також  Вбивство хлопчика п'яними патрульними: мама показала останнє фото дитини

– Грудень ніяк не назвеш морозним, в цьому місяці нас чекає чотири відлиги. Будуть лише невеликі морози. А якщо перший місяць зими не буде суворим, то серйозних морозів не варто чекати і до середини січня, – запевняє Леонід Горбань. – У цьому місяці також буде три відлиги, морози на рівні 9-11 градусів нижче нуля.

Правда, погода все-таки нагадає, що на вулиці – розпал зими, вже після 20-х чисел січня, коли температура опуститься до 15-20 градусів морозу.

А ось в лютому прийдуть справжні холоди. За словами Леоніда Горбаня, протягом двох тижнів останнього зимового місяця буде стояти мороз 14-18 градусів, іноді буде доходити до 22-25 нижче нуля.

– З 20 лютого буде серйозна відлига, – зазначає народний синоптик. – Температура підніметься до двох-п’яти градусів нижче нуля.

Перейдуть зимові настрої і в перший місяць весни. Після відлиги до 14 березня очікується до -15, тільки в святкові дні, 7 і 8 березня, потеплішає.

Зігріє тепле повітря з Африки

В останню декаду березня, після 20-го, чекаємо невеликі морози. За словами народного синоптика, з 21 по 26 березня вночі температури будуть опускатися до 4-6 градусів нижче нуля.

– Серйозної зими бути не може тому, що, починаючи з грудня всі планети Сонячної системи знаходяться по одну сторону Сонця. У цей період тиск на екватор збільшується, йдуть постійні закиди теплого повітря з Африки, так що ніяка сувора зима нам не загрожує, – пояснює Леонід Горбань. – Якщо б було так, що Земля одна виявилася з одного боку Сонця, а всі інші планети – з іншого, ось тоді можна чекати дуже суворої і морозної зими.

Читайте також  Україну накриє руйнівний циклон з Європи: синоптики попередили про найстрашніше

Будемо сподіватися, що так і буде – з нинішніми цінами на газ раніше найбільш очікувані атрибути зими, сніг і мороз, тепер радості не приносять.

У грудні морози будуть недовгими

Народний синоптик з Волині Володимир Деркач поки не готовий озвучити свій прогноз на цю зиму, за винятком грудня. Справа в тому, що методика, за якою Володимир розраховує, яка нас чекає погода, передбачає спостереження за явищами на вулиці з 25 грудня по 7 січня кожного року. Кожен з цих днів відповідає за окремі місяці року, що настає. Так що його прогноз на наступний рік ми дізнаємося тільки після Різдва. Зате, за розрахунками синоптика, грудень сильно лякати нас морозами не буде. Початок місяця пройде з невеликими морозами і опадами, в кінці першої декади температура впаде, але незабаром потеплішає, і зима буде радувати нас такою погодою приблизно до 20-го числа. Після її настрої знову зміняться, і ненадовго вдарять морози. А в самому кінці року, з розрахунку синоптика, знову потеплішає. Схоже, Новий рік вже за погодної традиції останніх років, пройде без снігу і морозу.

Компетентно

Вчені-синоптики: “Зима буде найтеплішою за останні 30 років”

– Є різні категорії синоптиків, є ті, які прогнозують погоду на короткий період, і синоптики-вчені, які займаються прогнозом на тривалий період, – зазначає виданню в.о. начальника відділу метеопрогнозів Львівського регіонального центру з гідрометеорології Олена Смалюх. – Кожен синоптик має право на свою думку, підходи можуть відрізнятися. Щодо прогнозів народних синоптиків нічого не можу сказати, але до народних традицій і прикмет варто прислухатися, і розуміти – в результаті як ми ставимося до природи, тим вона нам і відплатить.

Читайте також  Samsung представила роботів-помічників: для чого вони призначені

Довгостроковими прогнозами займаються, в тому числі, співробітники Українського гідрометеорологічного інституту. За їхнім прогнозом, цієї зими очікуються перепади температури від -10 і нижче до відміток зі знаком “плюс”. Уже в жовтні слід готуватися до серйозного похолодання до 10-12 морозу, яке настане після 18 жовтня. Але слідом за морозами прийде потепління.

– Листопад в цілому буде таким же, як жовтень. Не обійдеться і без холодного періоду в кінці місяця, в цьому місяці чекаємо і перший сніг, – передають синоптики. – У грудні будуть відлиги і холодні дні. На початку третьої декади очікується температура вище нуля, перед цим – морози.

Січень, кажуть метеорологи, почнеться прохолодною погодою, потім температура підвищиться, чекаємо дощів. Як передалиі “синоптики, очікується, що ця зима буде тепліше кліматичної норми, на порядок тепліше, ніж зими за останні 30 років. Середня температура – вище норми, вона складе від +2 до -3. В південних регіонах снігу майже не буде, місцями – дощі. Але в зв’язку з проходженнями арктичного повітря будуть короткострокові морозні періоди, в які температура може опускатися нижче 20 градусів нижче нуля.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.