Найдавніші духовні пам’ятки Франківщини

Російська сторона постійно закидає, що центром релігійної культури є Москва, а українська духовність налічує не більше як 300 років.  Якщо копнути глибше, навіть в межах Івано-Франківської області можна знайти безліч православних храмів, яким більше 500 років.

Яскравим прикладом може служити Церква Святого Духа в Рогатині побудована, імовірно, в 1598 році — ця дата була віднайдена в інтер’єрі церкви на північній стіні центрального зрубу. 

Вона є одним з найкращих зразків галицької архаїчної архітектурної школи, занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. За переказами, у цій церкві деякий час правив отець Гаврило Лісовський, батько Насті Лісовської — майбутньої Роксолани.

 

Церква Святого Миколая в селі Кліщівна, що на Івано-Франківщині , було збудовано на 1572 році,

Миколаївська церква в с.Чесники, яка датується XIV ст.

В таку ж сиву давнину сягають греко-католицькі (або по-старому «уніатські) церкви Станіславівщини, а саме:

Гошівський монастир який зустрічається в літописах за 1464 р., як місце поселення кількох ченців-пустельників, міг існувати значно раніше.

У Крилосі зберігся фундамент одного з найбільших соборів Галицько-Волинського князівства — Успенського. Тут був похований князь Ярослав Осмомисл. Із залишків цього собору у ХVІ столітті збудували Успенську церкву. Є також фундаменти Іллінської церкви ХІІ століття та княжа криниця того ж періоду.

 

Найстарішою церковною памяткою архітектури на території Прикарпаття є Церква святого Пантелеймона — споруда романського стилю в Україні, в селі Шевченкове, Івано-Франківської області. Єдиний із храмів Галицько-Волинського князівства, що зберігся до сьогодні. Пам’ятка архітектури національного значення. Храм був освячений в 1194 році ім’ям Святого Пантелеймона, на честь діда Романа Мстиславича київського князя Ізяслава, християнське ім’я якого Пантелеймон.

Отже, підводячи підсумки хотілося, б нагадати РПЦ і Путіну що духовність українського народу є значно вища за російську і пручаючись наданню автокефалії українцям, вони можуть назавжди закрити сторінку українсько-російської дружби, про яку будуть тільки писати в історичних книгах.

 

Читайте також  «Зневоднення»: в Україні спостерігається найнижчий рівень води у річках за останні 100 років

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: