Український бізнес масово штрафують, дізнайтесь що є причиною таких дій

Український бізнес поголовно штрафують за порушення правил ведення книг обліку розрахункових операцій (КОРО). Не рятує навіть своєчасна подача звітності в електронному вигляді.

Щоб не потрапити під величезні штрафи податківців, крім електронного обліку, підприємці змушені дублювати всю фінансову звітність за готівковими касових операціях по-старому, вручну вклеівая чеки в «комор книги».

Але і це не завжди рятує. Податківці чіпляються навіть до незначним помилок в адмініструванні КОРО і виписують підприємцям штрафи в п’ятикратному розмірі від неоприбуткованої готівки.

«Мораторій на перевірки бізнесу вже не працює. А приводом для штрафу може стати навіть формальний і несуттєвий проступок. В тому числі, і при перевірці правильності заповнення КОРО. А якщо порушень немає, то їх «намалюють». Наприклад, одному нашому клієнту, невеликого магазину побутових товарів, перевіряючі погрожували «знайти» неоприбутковані готівку в сейфі якщо той не заплатить 50 тис. Грн. Тому перехід на автоматизовану звітність і відмова від КОРО позбавить перевіряючі органи давньої «годівниці», – розповіла податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу, гендиректор компанії Е.С.Консалтінг Олександра Томашевська.

На сьогодні, незважаючи на те, що вся необхідна звітність автоматично потрапляє в базу даних Фіскальної служби через електронні підприємницькі кабінети, для перестраховки все одно потрібно вести облік готівкової прибутку кожен день в КОРО. Вручну вклеювати звіти, розрахункові квитанції, чеки тощо Що, безсумнівно, додає паперової роботи і ускладнює роботу.

Вся справа в тому, кажуть експерти, що після запуску електронних сервісів для автоматичної подачі звітності по касових операціях в ГФС, КОРО проте скасовувати не поспішають. А за порушення ведення книги обліку розрахункових операцій загрожують величезні санкції.
«Законодавчу норму не скасували. Тому УФС раніше перевіряє ведення книги, а бізнесу загрожує штраф у п’ятикратному розмірі від неоприбуткованої готівки. При порушеннях звітності, податкові структури можуть оштрафувати за неповне або несвоєчасне оприбуткування готівки в касі. Наприклад, якщо підприємство за день запрацювало 10 тис. грн., І несвоєчасно заповнило КОРО або допустило описку при заповненні, штраф може досягати 50 тис. грн. А великий бізнес і зовсім потрапляє на багатомільйонні санкції. В зоні найбільшого ризику сфера ритейлу – там найбільше кас », – розповіла заступник директора Європейської бізнес асоціації Світлана Михайловська.

Читайте також  Кабмін ухвалив ціну на електроенергію для населення з 1 серпня: до яких сум готуватися українцям

Втім, експерти рекомендують не поспішати здавати книгу в макулатуру навіть коли чиновники остаточно владнають всі формальності і дозволять підприємцям покластися на автоматику.

«Навіть після того, як буде опублікований наказ Мінфіну, КОРО все одно доведеться вести до тих пір, поки не буде оформлена робота без книги. А для цього є окрема процедура. Потрібно видати внутрішній наказ по підприємству, що всі розрахункові операції йдуть тільки через РРО, навіть коли немає електрики або інші проблеми. Або всі операції через РРО, або закривай касу. Якщо так не можеш або не хочеш – ведеш КОРО. Раніше зареєстрований КОРО можна зняти з реєстрації – для цього потрібно подати заяву в ГФС », – помітив директор департаменту регіональної мережі Electrum Payment System Ігор Дядюра.

Правда, кажуть експерти, у бізнесу все ж є можливість вже зараз обійтися без цієї злощасної книги обліку розрахункових операцій і не нарватися на багатотисячний штраф від податкової.

«Для цього необхідно мати повний цикл автоматизованої подачі звітності до податкової: потрібен розрахунковий рахунок в банку, електронний кабінет на сайті УФС і зв’язок між ними через бухгалтерський софт кшталт me.doc. Ніяких підтверджуючих документів для цього не потрібно пред’являти, якщо раптом прийде перевірка – в базі УФС це повинно відображатися автоматично », – заявив глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.